Milan Kučan: U Briselu znaju ko stoji iza non papera o prekrajanju granica

0
Radiosarajevo.ba
Milan Kučan: U Briselu znaju ko stoji iza non papera o prekrajanju granica
Foto: Uroš Abram / Milan Kučan

Prvi predsjednik samostalne Slovenije, Milan Kučan, komentarisao je pojavu non papera kojim bi se promijenile granice na Balkanu.

"Očito postoji non paper o promjeni granica na Balkanu, iako u Sloveniji poriču da stoje iza njega", rekao je za Radio Slobodnu Evropu.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić potvrdio je da je predsjednik Slovenije Borut Pahor prilikom posjete Sarajevu 5. marta rekao trojici članova Predsjedništva BiH da je u EU sve više glasova koji pozivaju na dovršetak raspada Jugoslavije. Pahor je navodno pitao da li je moguća "mirna disolucija" BiH.

U međuvremenu, u medijima su se sredinom aprila pojavile tvrdnje o navodnom prijedlogu slovenačkog premijera Janeza Janeše za prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu, kao putu za rješavanje problema između šest država u regionu.

"Ne znam šta je rukovodilo predsednika Pahora da postavi to pitanje. On to poriče, kaže da je njegov stav jasan da nema nikakve diskusije o promeni granica. Isto tako, to negira predsednik naše vlade, a očito takav non paper postoji. Sada se ispostavilo da se zna u Briselu ko je njegov autor, kao i sadržaj, ali ne žele da to otkriju zbog njegovog pogubnog efekta po međunarodne odnose", ističe Kučan.

"Non paper" je termin koji se koristi u Evropskoj uniji za nezvanični dokument kao teza za razgovore koji se razmjenjuje povjerljivo između vlada ili institucija.

Ovaj dokument je izazvao pometnju jer se u njemu predlaže proširenje Srbije, Hrvatske i Albanije, dok bi Bošnjacima ostao manji dio Bosne i Hercegovine.

Postavlja se pitanje u kojoj mjeri su osim nacionalističkih lidera na Balkanu u pripremi ovog navodnog dokumenta učestvovali i pojedini krugovi u EU.

"Ne znam. Ja u te diskusije i te procese nisam više uključen", kaže Kučan, dodajući da je veoma opasno kada se na Balkanu govori o regionalnim silama.

"To je meni rekao u jednom razgovoru tadašnji predsednik Saveta Evrope Van Rompuj (Herman, Van Rompuy) da, pre svega, treba osposobiti Srbiju i učlaniti je u EU, jer bi time ona kao regionalna sila preuzela odgovornost za pacifikaciju Balkana.

Ja sam mu tada rekao: "Znate, predsedniče, kada se na Balkanu govori o regionalnim silama - onda ste na pragu rata". Kad pogledam danas, tačno je deset godina otkako je taj moj izveštaj bio pripremljen, problemi u Bosni i Hercegovini su ostali isti. Zbog toga su oni, naravno, sve oštriji, sve više vode sukobu, a ne rešavanju", kazao je Kučan.

Kučan dodaje da Slovenija ne može imati drugačiji stav od onoga sa kojim je pošla u proces svog državnog osamostaljenja da sve republike imaju pravo na svoje države i da se raspad Jugoslavije okonča unutar postojećih granica.

"Dakle, nikakvo prekrajanje granica ne dolazi u obzir", rekao je Kučan za RSE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije