Mika Aleksić danas ponovo saslušan: Prijavilo ga još pet djevojaka

1
Radiosarajevo.ba
Mika Aleksić danas ponovo saslušan: Prijavilo ga još pet djevojaka
Prtscr/blic.rs / Milena Radulović i Miroslav Mika Aleksić

Samozvani učitelj glume Miroslav Mika Aleksić saslušan je danas u tužilaštvu po prijavama još pet djevojaka koja su ga naknadno prijavile za seksualno zlostavljanje.

Aleksić je danas saslušan na nove okolnosti slučaja, odnosno u slučajevima svih djevojaka i žena koje su se naknadno javile i optužile ga za seksualno zlostavljanje.

Ovo je drugo saslušanje Aleksića pred tužiocem. P

rvi put, on je saslušan u januaru kada je pred višim javnim tužilaštvom negirao optužbe da je napastvovao glumicu Milenu Radulović i ostale učenice u svojoj školi.

Miroslav Mika Aleksić - undefined

PrtScr: Miroslav Mika Aleksić

Danas je postavljeno pitanje, da li će samozvani profesor glume danas biti saslušan jer je njegov advokat Zoran Jakovljević naveo da Aleksić ima zdravstvene probleme zbog kojih nije u stanju da dâ izjavu, odnosno "visok šećer",  izvještava Blic.rs.

Osim Aleksića, saslušanje je zakazano za još dvije oštećene osobe koje su učitelja glume naknadno prijavile.

Prema rasporedu koji za sada postoji, svi preostali svjedoci - djevojke koje su optužile Miroslava Miku Aleksića za silovanje i seksualno uznemiravanje - trebalo bi da budu saslušani do početka naredne nedjelje.

Nakon što i svjedoci odbrane budu saslušani, tužilac će donijeti odluku o tome da li je potrebno vještačenje Aleksića i djevojaka. U to vreme trebalo bi i da istekne 30 dana pritvora nakon čega se odlučuje hoće li pritvor biti ukinut ili produžen. Zbog uznemirenja javnosti i mogućnosti da utiče na svedoke on bi mogao da ostane u pritvoru.

Za krivično djelo koje se Aleksiću stavlja na teret propisana je kazna zatvora preko deset godina, odnosno kazna zatvora preko pet godina za krivično djelo sa elementima nasilja ili mu je presudom prvostepenog suda izrečena kazna zatvora od pet godina ili teža kazna, a način izvršenja ili težina posljedice krivičnog djela su doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

Osumnjičenom Aleksiću se stavlja na teret izvršenje osam krivičnih djela silovanja i pet krivičnih djela nedozvoljene polne radnje i dva krivična dela iz člana 182 stav 3.

Odbrana Miroslava Aleksića najvjerovatnije će se zasnivati na tvrdnji da je Aleksić impotentan. Ipak, pravni stručnjaci ističu da mu to neće biti od velike pomoći jer je Krivični zakonik Republike Srbije već predvidio ovakve slučajeve.

Advokat Zoran Jakovljević je naveo da će se odbrana Aleksića bazirati na informaciji da mu je prije nekoliko godina odstranjena prostata, te da on zbog toga "nije mogao da počini silovanje".

Jakovljević je rekao da bi zbog te informacije "svima sve trebalo da bude jasno".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije