Meteorolog čije prognoze prati cijeli region objavio kakvo nas vrijeme čeka narednih dana

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolog čije prognoze prati cijeli region objavio kakvo nas vrijeme čeka narednih dana
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Jesen u Sarajevu

Meteorolog amater Marko Čubrilo, čije prognoze prati cijeli region, objavio je na svom Facebooku šta nas čeka kad je vremenska prognoza u pitanju.

"Od utorka postepeno poboljšanje vremena, ali sredinom sedmice još može biti kiše. Zatim barem do 25. septembra stabilno i suho kada je moguće novo, manje, pogoršanje. U ovom momentu nema najave za jače pogoršanje do kraja mjeseca, narednih dana slijedi rast rijeka sliva Alpa i Karpata.

U utrorak će se jezgro oslabljenog ciklona premeštati ka Italiji, a nad nama će visinsko i prizemno strujanje sve više dolaziti na istoka te će padavine uz djelimičo razvedravanje uglavnom prestati, dok će vjetar okrenuti na uglavnom slab, istočni. Uz više sunca i pretsanak priliva hladnog vazduha maksimumi u postepenom porastu i trebali bi se kretati od oko 22 na istoku do oko 17 stepeni na zapadu regiona gdje će i dalje biti dosta oblaka.

Pogledajte atmosferu sa ceremonije zatvaranja 7. AJB DOC Film Festivala

Pogledajte atmosferu sa ceremonije zatvaranja 7. AJB DOC Film Festivala

Sredinom sedmice uz uticaj slabog ciklona nad Italijom nama će oblačnost uz povremene padavine dolaziti sa juga i jugoistoka tako da će kiše najviše biti nad južnim, središnjim i zapadni dijelovima regiona dok bi se samo povremeno i to najvjerovatnije u noći ka četvrtku prolazne padavine javile i na sjeveru regiona. Puhat će slab, povremeno i umkeren istočni i jugoistočni vjetar, dok će se dnevni maksimumi kretati oko normale, između 15 i 23 stepeni Celzijusa.

U drugom dijelu sedmice uz pretežno sučano vrijeme još malo toplije uz maksimume i oko 25 stepeni Celzijusa ponegdje, što je i malo iznad prosjeka.

Oko 25. septembra ima uslova za neko slabije pogoršanje, dok bi krajem mjeseca uz razvijanje snažnog ciklona na sjeverozapadu Evrope nad nama uz južno strujanje bilo suho i toplo, ali to je jako udaljen period i dosta je nepouzdan.

Narednih dana, posebno od petka, ljepša strana jeseni uz prijatne maksimume i dosta sunca.
Kao što sam toliko puta do sada napomenuo… Svi iznijeti podaci i procjene su rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite državne prognostičke zavode", napisao je meteorolog amater Marko Čubrilo na svojoj Facebook stranici. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije