"Meteo cunami" zabilježen na Jadranu, more za 15 sekundi poraslo čak metar

1
Radiosarajevo.ba
"Meteo cunami" zabilježen na Jadranu, more za 15 sekundi poraslo čak metar
Foto: Printscreen / Neobičan događaj na Kornatima

Društvenim mrežama širi se snimak neobičnog događaja na Kornatima, gdje je za svega 15-ak sekundi nivo mora u uvali porastao za gotovo metar i prelio se na obalu.

Turisti koji su svjedočili neobičnoj pojavi pitali su se kako je moguće da se bez ikakvog upozorenja i talasa tako podigne nivo mora, piše Jutarnji list.

Iako mnogi nisu nikad vidjeli ovakvu pojavu, kolokvijalno nazvanu "brza plima i oseka" ili šćiga, riječ je o ne tako čestoj, ali normalnoj pojavi.

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Dr. Ivica Vilibić, okeanograf s Instituta Ruđer Bošković kaže kako je riječ o pojavi za koju se kao stručna terminologija koristi naziv meteorološki cunami.

"Kada u atmosferi dođe do brze promjene u pritisku vazduha na relativno malom području dolazi do tih promjena. Dakle, šćige su slobodne oscilacije koje nastaju u kanalima i zalivima. Jače su izraženim u uvalama, pogotovo levkastim", kaže dr. Vilibić i dodaje da je ponekad riječ o oku zanimljivoj prirodnoj pojavi, ali ponekad i o problematičnoj situaciji.

[tiktok]https://www.tiktok.com/@ratniksvetlauns/video/7259747253412187419[/tiktok]

Najpoznatiji primjer meteo cunamija zabiježen u Hrvatskoj dogodio se u Veloj Luci 21. juna 1978. godine.

Raspon oscilacije nivoa mora dostigao je tada nevjerovatnih šest metara. Toga dana su se oscilacije mogle vidjeti i u drugim mjestima uz hrvatsku obalu, dok je vodeni talas prešao na italijansku stranu nekoliko sati kasnije.

More se tada nekoliko puta dizalo i povlačilo poplavivši obalsko područje, prodirući u kuće i objekte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije