Mesić: Nije ljudski da primim nagradu Počasnog građanina Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Mesić: Nije ljudski da primim nagradu Počasnog građanina Sarajeva
FOTO: Fena / Stjepan Mesić

Bivši predsjednik Hrvatske, u dva mandata, i posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić potvrdio je za Radiosarajevo.ba da je odbio primiti priznanje Počasnog građanina Sarajeva jer su gradske vlasti prethodno odbile tu nagradu dodijeliti turskom književniku i dobitniku Nobelove nagrade Orhanu Pamuku.

Piše: Faruk Vele

O tome je,  kako nam kaže, obavijestio i gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skaku. Naglašava da u ovakvim okolnostima jednostavno nije mogao da primi tu nagrdu.

"Prije svega, ja sam počašćen da mi Sarajevo daje takvu jednu počast, titulu počasnog građanina. To je za mene stvarno čast. Ali znate, ovakav jedan potez, odbijanje dodjele priznanja Pamuku, nije ljudski. Da ne govorim da je politički promašaj. Sama ta izvedba očito nije dobro napravljena jer je jedan nobelovac, Pamuk, čovjek svjetskih dimenzija, i iz jedne druge priče. Ja sam političar, on je književnik. Da smo obojica došli u tu poziciju,  jedan iz jedne sfere, drugi iz druge, 'ajde. Ali na ovaj način da se njega skida, a meni daje, mislim da nije baš...  Nije pogođeno i zato sam se zahvalio", kazao je Mesić za Radiosarajevo.ba.

Dodao je da on ne želi ulaziti u to zašto su "oni u Sarajevu to napravili".

"Ostajem prijatelj Sarajeva. Nimalo ovo neće te narušiti  naše odnose", kaza je Mesić za naš portal.

Podsjećamo da je Komisija za izbor i imenovanje u Gradskom vijeću Sarajeva prvobitno izglasala da se nagrada Počasni građanin Sarajeva dodijeli književniku Orhanu Pamuku na dan Grada Sarajeva, 6. aprila.

Ubrzo je odluka promijenjena i prijedlog o Pamuku kao počasnom građaninu Sarajeva je povučen, što je izazvalo brojna negodovanja u javnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije