Jasna poruka / Mesić: Briga Hrvatske za Hrvate u BiH svodi se na brigu za interese HDZ-a

07. 12. 2018. u 20:45:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske reagirao je na pismo trojice bivših visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini koje su uputili Federica Mogherini, visokoj predstavnici Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku.

Podsjetimo, u svom pismu Christian Schwarz-Schilling, Paddy Ashdown i Carl Bildt navode da su kao bivši visoki predstavnici u BiH duboko zabrinuti, što se, Hrvatska neprestano miješa u političke poslove BiH, navodeći kao primjer nedavni pokušaj negiranja legitimnosti izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

U povodu ovoga, Mesić se danas oglasio i irekao da podržava staniovišta bivših visokih predstavnika u našoj zemlji.

"U vezi s pismom trojice bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH o kojem su izvijestili neki mediji u Hrvatskoj, a koje mi je i izravno dostavljeno, smatram potrebnim javno reći sljedeće. Podržavam stanovišta što su ih iznijeli gospoda Christian Schwarz-Schilling, Paddy Ashdown i Carl Bildt. Ta se stanovišta odnose na atmosferu stvorenu nakon izbora gospodina Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda", piše u saopćenju Mesića.

Dodao je da smatra zabrinutost trojice bivših visokih predstavnika potpuno opravdanom i da bi vlada Republike Hrvatske to pismo upućeno Federiki Mogerini trebala krajnje ozbiljno shvatiti.

"Činjenica je da se Hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti svjesno i pogrešno prikazuju zbivanja u BiH, da se na pogrešan način tumače zakoni susjedne države i da se, a to je ono što mene, kao bivšeg Predsjednika RH, najviše zabrinjava, briga Republike Hrvatske za Hrvate koji žive u susjednoj i nama prijateljskoj državi, svodi na brigu za interese jedne stranke – HDZ. To je, kako nedopustivo, tako i štetno za Hrvate koji su konstitutivni narod u BiH.

Gospodin Željko Komšić izabran je u skladu s odredbama istoga zakona koji je vrijedio i kod izbora na kojima je, i to dva puta, za člana Predsjedništva izabran gospodin Dragan Čović. Tada nije bilo protesta. Sada je iz Zagreba podignuta diplomatska ofenziva, ne bi li se kompromitiralo i izbor gospodina Komšića i njega kao osobu. Takva je aktivnost potpuno neutemeljena, a ozbiljno dovodi u pitanje vjerodostojnost Republike Hrvatske kao faktora stabilnosti na jugoistoku Evrope. Ona, osim toga, izravno šteti i percepciji Republike Hrvatske kao ozbiljne i pouzdane članice Evropske unije, a to znači da u perspektivi šteti interesima svih hrvatskih građana", piše u saopćenju bivšeg hrvatskog predsjednika.

Mesić zaključuje kako bi Republike Hrvatska morala jasno i nedvosmisleno podržati izbor Komšića za člana Predsjedništva BiH.

"Prekinuti sve aktivnosti usmjerene na pobijanje legitimnosti toga izbora, potvrditi svoju neupitnu poziciju apsolutnog poštivanja cjelovitosti i suverenosti BiH i tako se ponovo profilirati kao država koja zastupa, ali i prakticira poštivanje međunarodnoga prava, kao i zakonodavstava drugih država, te koja svoju brigu za Hrvate koji žive izvan njenih granica nikada i ni u kakvim okolnostima neće pokušati ostvarivati izravnim miješanjem u unutrašnje stvari drugih države", piše u saopćenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA