Mediji objavili detalje: Hrvatska nabavlja najmoćnije oružje u svojoj historiji

4
Radiosarajevo.ba
Mediji objavili detalje: Hrvatska nabavlja najmoćnije oružje u svojoj historiji
Foto: Lockheed Martin / M142 HIMARS

Hrvatska nabavlja najmoćnije oružje koje je tamošnja kopnena vojska ikada imala, neslužbeno se doznaje. Nakon kupovine borbenih aviona Rafale, protuzračnog sistema Mistral i ugovaranja dodatnih helikoptera Black Hawk, fokus je sada na opremanju kopnene vojske novim moćnim dalekometnim sistemima velike paljbene moći.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, do kraja ove godine sa Sjedinjenim Američkim Državama mogao bi biti potpisan ugovor vrijedan oko 300 miliona dolara (oko 543 miliona maraka) za nabavku višecijevnog raketnog bacača M142 HIMARS.

Bila bi to najskuplja kupovina u historiji hrvatske kopnene vojske. Prema dostupnim informacijama, pregovori sa SAD-om trajali su oko dvije godine, a nabavlja se potpuno novi sistem.

Meteorolozi upozoravaju na promjenu vremena: Dolazi nam hladna fronta, kiša, pljuskovi i grmljavina

Meteorolozi upozoravaju na promjenu vremena: Dolazi nam hladna fronta, kiša, pljuskovi i grmljavina

Kompletiranje nabavke očekuje se u sljedeće četiri godine, a plaćanje bi se vjerojatno obavilo kroz avans i mjesečne rate. Kupile bi se, očekuje se, rakete dugog dometa. 

HIMARS je izuzetno pokretljiv topnički sistem zemlja-zemlja na kotačima. Sistem uključuje kamion, sistem za upravljanje vatrom te kontejner s kapacitetom od šest raketa.

Kupovina ovakvog sustava, pšiu mediji u Hrvatskoj, promijenila bi odnose u regiji. U regiji HIMARS nema niko. U Europi ga, prema dostupnim informacijama, imaju samo Poljska, Rumunija i Ukrajina. Nabavljaju ih Italija, Latvija i Estonija. Dolazak HIMARS-a dramatično bi povećao vatrenu moć hrvatske kopnene vojske i bila bi snažno sredstvo odvraćanja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije