Region / Mate Rimac postao najbogatiji čovjek u Hrvatskoj

25. 05. 2019. u 20:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 80

Mate Rimac postao je najbogatiji čovjek u Hrvatskoj nakon što su u njegovu kompaniju ušli Hyundai i Kia.

Ekonomist Ivica Brkljača izračunao je, prema informacijama o vlasničkoj strukturi koje je iznio sam Rimac, da Rimac Automobili vrijede više od jedne milijarde KM.

Kako Rimčev udio iznosi tek nešto manje od 50 posto, to je iznos koji ga svrstava na sam vrh ljestvice najbogatijih ljudi u Hrvatskoj. 

“U nedavnom intervjuu povodom vijesti kako su Hyundai i Kia odlučili uložiti 80 miliona eura u Rimac Automobile, Mate Rimac rekao je sljedeće: 'A što se vlasništva tiče, sada držim 47,7 posto. Kineski Camel group je na 14 posto, Hyundai na 11 posto, Porsche 10 posto, Kia 2,7 posto i ostalo su manji udjeli dosadašnjih ulagača iz 2012. i 2013. godine.’

Ako za 13,7 posto vlasništva platiš 80 miliona eura, jednostavnom matematičkom operacijom dolazimo do toga Rimac Automobili trenutno na tržištu vrijede 584 miliona eura ili preko 4,3 milijarde kuna, javlja Index.hr

Za usporedbu koliko je to nevjerojatno visoka brojka, tržišna kapitalizacija naše najveće turističke kompanije Valamar Riviere, koja drži desetinu ukupnog kategoriziranog turističkog smještaja u Hrvatskoj, na burzi trenutno iznosi 5,1 mlrd. kn”, napisao je Brkljača na svom Facebook profilu. 

NEMA KOMENTARA