Ulaganja / Mate Rimac pokreće Tehnološki park u Livnu

16. 08. 2018. u 08:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Poduzetnik Mate Rimac najavio je u utorak u Livnu osnivanje Tehnološkog parka u ovom gradu kako bi pomogli zapošljavanju i zaustavljanju odlaska mladih ljudi, te privlačenju investicija u ovo područje za koje je ocijenio da je najgore u Europi.

"Bosna i Hercegovina je najgora ekonomija u Europi, a Kanton 10 najgori je u državi. Stanje je katastrofalno“, rekao je Rimac na Business Forumu Livno 2018, javlja Hina.

Zajedno s drugim Livnjacima potaknuo je osnivanje Tehnološkog parka u tom gradu, koji će početkom septembra početi s radom, a trebao bi pomoći mladim ljudima koji tu žive te osnažiti veze s dijasporom.

“Bosna i Hercegovina, a posebno livanjski kraj u katastrofalnom su stanju, a dijaspora je ta koja ima znanje i kapital te može okrenuti trendove. Naši ljudi odavde odlaze voziti kamione i bave se građevinarstvom. Želimo da to prestane. Želimo mladima pomoći u početcima, savjetima i infrastrukturom, a kasnije im pomoći u drugim izazovima", dodao je Rimac.

U Tehnološkom parku u Livnu trebalo bi biti angažirano 30 mladih ljudi, a postoji mogućnost proširenja broja na 100 radnih mjesta.

Profesor na Fakultetu elektrotehnike, mašinstva i brodogradnje u Splitu Stipe Čelar ocijenio je kako je jako važno promijeniti navike mladih ljudi, napose negativistički pristup oko mogućnosti pokretanja vlastitog posla.

Podršku inicijativi osnivanja Tehnološkog parka dao je i gradonačelnik Livna Luka Čelan te najavio da će ovaj grad finansijski osnažiti njegove kapacitete.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA