Masovni protest u Atini zbog imena Makedonije

Anadolija
Masovni protest u Atini zbog imena Makedonije
U centru Atine danas će biti održani protesti protiv potencijalnog kompromisa oko imena Makedonije, a organizatori se nadaju da će se na centralnom trgu okupiti milion ljudi.

Najavljen je dolazak stotine autobusa iz cijele zemlje. Veliki broj građana će u grčku prijestolnicu s mnogih ostrva doći trajektima.

Prema pisanju grčkih medija, na ulicama Atine bit će raspoređeno 4.000 policajaca.

Protest će biti organizovan pod parolom Makedonija je Grčka i skup će biti održan na centralnom atinskom Trgu Syntagma, pred Skupštinom Grčke.

Stotine hiljada Grka okupilo se u Solunu prošlog mjeseca u znak protesta protiv upotrebe naziva "Makedonija" u bilo kom rješenju.

Pregovori između Atine i Skoplja o izmjeni imena Makedonije izazvali su nezadovoljstvo među velikim brojem grčkog stanovništva koje se protivi upotrebi riječi "Makedonija" u nazivu bivše jugoslovenske republike, zbog sjeverne grčke regije s istim nazivom.

Atina i Skoplje su se saglasili da pod pokroviteljstvom UN-a pojačaju pregovore kako bi postigli sporazum u sporu koji koči put Makedonije da se pridruži NATO i EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije