Markotić predstavila jako zanimljivo istraživanje: Žene bolje reagovale na cjepivo

0
Radiosarajevo.ba
Markotić predstavila jako zanimljivo istraživanje: Žene bolje reagovale na cjepivo
Printscreen / Alemka Markotić

Direktorica Klinike "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu Alemka Markotić danas je na konferenciji za novinare predstavila rezultate vrlo zanimljivog istraživanja.

"Naša klinika za infektivne bolesti je vodeća tercijarna istraživačka ustanova za zarazne bolesti. Trenutno je 771 zaposlenik u njoj. Klinika je bila prva COVID-bolnica. Datum je 5. ožujka, s tim datumom je analiza napravljena. 426 zaposlenika je cijepljeno, u osam zaposlenika su se nakon prve doze javile alergijske reakcije, oni nisu dobili drugu dozu. Prvi serološki testovi su napravljeni tri tjedna nakon primitka prve doze cjepiva, pred drugu dozu. Drugi testovi su napravljeni četiri tjedna nakon druge doze. Planira se pratiti i dalje", rekla je Markotić.

Navela je i da je bitno koristiti pravi test, a da je izabran onaj koji izdvaja Agg tijela.

"Vidjeli smo da kod pet zaposlenika nije bilo detektabilnog odgovora. Kod većine je bilo puno jedinica, oko 300. Imali su značajno visoke vrijednosti imunoglobulina. Srednja vrijednost je bila 855 nakon prve doze, a oko 6000 nakon druge doze", rekla je Markotić.

Jedno od zanimljivih rezultata bilo je i da su žene bolje reagovale na cjepivo.

"Zdravstveni djelatnici su bili dijelom prokuženi, nakon druge doze su se izjednačile vrijednosti između nezdravstvenih i zdravstvenih djelatnika", kazala je Markotić.

Objasnila je i još jedan bitan podatak.

"Antitijela kod onih koji su preboljeli koronu i koji su primili prvu dozu nisu dodatno rasla nakon druge doze, imali su maksimalni titr antitijela nakon prve doze. Oni koji su cijepljeni s dvije doze su imali razinu antitijela kao oni koji su preboljeli COVID i primili jednu dozu. Kod onih koji su preboljeli COVID - nema potrebe za drugom dozom cjepiva, ovi podaci su već dovoljni", rekla je Markotić.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak obavijestio je kako je ove sedmice registrovano 16 posto više zaraženih nego u sedmici prije toga.

Rezultate ovog istraživanja zatražila je i Europska agencija za lijekove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije