Manuel Sarrazin: Nove šanse za Zapadni Balkan

0
Radiosarajevo.ba
Manuel Sarrazin: Nove šanse za Zapadni Balkan
Foto: Deutsche Welle / Manuel Sarrazin

Stručnjak za jugoistočnu Europu stranke Zelenih je posebni povjerenik Savezne vlade za Zapadni Balkan. U razgovoru za Deutsche Welle govori o šansama i rizicima u procesu integracije te regije u Europsku uniju.

Ovog ponedjeljka 27. februara, u Briselu se ponovo sastaju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsjednik vlade Albin Kurti.

Tema susreta je plan normalizacije odnosa između dvije države koji su predložile Njemačka i Francuska.

Zašto je Balkanu, ali i svijetu potrebna Rezolucija o genocidu u Srebrenici?

Zašto je Balkanu, ali i svijetu potrebna Rezolucija o genocidu u Srebrenici?

Europska unija i SAD su Srbiji i Kosovu dali rok da prihvate plan do marta 2023.

Taj plan predviđa, između ostalog, da se dvije zemlje, istina, ne priznaju međusobno formalno, ali da prihvate postojanje druge države i time pokrenu proces normalizacije, slično kako je to uspjelo između Savezne Republike Njemačke i DDR-a na temelju ugovora iz 1972.

Srbija dosad odbija priznati neovisnost Kosova proglašenu 2008. godine.

Jak signal za Srbiju i Kosovo

Političar Zelenih i stručnjak za jugoistočnu Europu Manuel Sarrazin, posebni povjerenik Savezne vlade za zapadni Balkan, vidi u predloženom planu dobre šanse za obje zemlje.

"Europski prijedlog, koji se temelji na jednoj njemačko-francuskoj inicijativi, u stanju je riješiti velik dio problema između dvije zemlje. On može osloboditi proces integracije te regije u EU.Prihvatanje tog plana bio bi bitan napredak za obje zemlje na putu prema Europskoj uniji. Sad postoji mogućnost da obje zemlje pokažu fleksibilnost i prihvate predložene nacrte. To bi na kraju krajeva bio i jak pozitivni signal za cijelu regiju zapadnog Balkana u teškoj međunarodnoj situaciji", kaže Sarrazin.

Prihvatanje plana ne bi, istina, riješilo sve probleme u međusobnim odnosima, kaže Sarrazin, ali bi otvorilo "jedan pozitivni put", tako da bi se za Srbiju i Kosovo konačno isplatilo biti konstruktivan.

To bi pojednostavnilo i brojna pitanja regionalne saradnje, i regionalne ekonomske saradnje.

"Postojale bi brojne mogućnosti provesti točke koje smo postigli u Berlinskom procesu, pa i nadograditi ih."

Nejasno držanje Srbije o ratu u Ukrajini

Pozitivnim držanjem prema europskom prijedlogu predstavnici Srbije bi mogli dokazati da s time misle ozbiljno, "pitanje Kosova konstruktivno riješiti i time vjerodostojno ići putem europske integracije".

Može nastati potpuno novo povjerenje "da se u srbijansku politiku može pouzdati". Bio bi to snažan signal u smjeru ekonomskih aktera, među ostalim i Njemačke, koji sad razmišljaju treba li u Srbiji investirati, kaže Sarrazin.

To je važno i s obzirom na činjenicu da u ovom trenutku mnogi nisu sigurni, kakvo stajalište Srbija zauzima u vezi s ratom u Ukrajini.

"Naravno, i dalje očekujemo da se Srbija korak po korak približi zajedničkoj europskoj vanjskoj politici, kako je zapisano u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, i da se na kraju priključi toj politici."

"EU treba Srbiji jasno reći što misli"

Ko želi pristupiti Europskoj uniji mora prihvaćati i europske odluke.

"Tamo ne vidimo nikakvog pomaka", kritizira Sarrazin. 

On apelira na EU da Srbiji jasno kaže što misli.

"Biti iskren je bolje nego „prikrivanje ili uljepšavanje malih koraka, koje bi dvije strane trebale dogovoriti, da bi se onda pravile kao da je sve u redu".

"Raduje to što je srbijanska vlada posljednjih sedmica i mjeseci pokušavala ojačati svoj bilateralni angažman u vezi s Ukrajinom", kaže Sarrazin.

Te signale su nedvojbeno primijetili u Europskoj uniji. Ali, istovremeno u Srbiji postoji jako puno pro-ruske propagande, kaže on. Zato se mora pokušati šire postaviti diskurs o ratu u Ukrajini, koji postoji u Srbiji.

Perspektiva patnji u Ukrajini i zločina koje Rusija čini u Ukrajini morali bi puno jače biti uzeti u razmatranje i o njima bi se trebalo javno raspravljati. „Na kraju krajeva radi se o ruskim ratnim zločinima, o ruskim imperijalnim pokušajima, da Ukrajinu kolonijaliziraju prema jednom slavenskom narodu, prema Ukrajini", naglašava Sarrazin.

Albin Kurti: Europski prijedlog sadrži de facto priznanje

Albin Kurti: Europski prijedlog sadrži de facto priznanje

Napeto stanje u Bosni i Hercegovini

Kao posebni izaslanik Savezne vlade za zapadni Balkan Manuel Sarrazin prati i napeto stanje u Bosni i Hercegovini.

Prije svega aktualnu oštru raspravu o njemačkom političaru iz CSU-a Christianu Schmidtu, visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu, on smatra kontraproduktivnom. S kritikom prema Schmidtu u pitanje se dovodi i ta funkcija.

"U sadašnjoj geopolitičkoj situaciji raspravu o ukidanju OHR-a smatram nehajnom i čak opasnom."

O svom jednogodišnjem djelovanju kao povjerenik Savezne vlade za zapadni Balkan Sarrazin pravi pozitivnu bilancu.

Prije svega Berlinski summit, tri sporazuma o mobilnosti, izjava o opskrbi energentima, u sklopu kojih je i Njemačka bilateralno u toj regiji na raspolaganje stavila veliku svotu financijskih sredstava, jako važni su signali.

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/regija/aleksandar-vucic-uoci-sastanka-niti-ce-biti-kapitulacije-niti-ce-biti-povratka-u-devedesete/485612[/related]

"Savezna vlada je jasno pokazala da je za europsku budućnost svih šest država zapadnog Balkana", naglašava Sarrazin.

U to pripada ne samo traženje mogućnosti rješenja za aktualne akutne krize, nego i osjetno poboljšanje perspektiva za društva te regije.

Na tome mi u Saveznoj vladi namjeravamo raditi sljedećih mjeseci."

Složan nastup u prisnoj koordinaciji s partnerima u Europskoj uniji i SAD-u pretpostavka je da se postigne pozitivan razvitak na zapadnom Balkanu, kaže Sarrazin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije