Manjine bojkotuju Jasenovac: Jevreji i antifašisti odlučili, predstavnici Srba nisu

Radiosarajevo.ba
Manjine bojkotuju Jasenovac: Jevreji i antifašisti odlučili, predstavnici Srba nisu
Anadolija / Komemoracija u Jasenovcu

Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj odlučila je da neće ni ove godine učestvovati u službenoj komemoraciji žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora Jasenovac, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u spomen na 22. aprila 1945. i proboj 600 logoraša, od kojih je preživjelo njih stotinjak.

Jutarnji list navodi da su razlozi bojkota poznati, a to su višegodišnji napadi na antifašističko naslijeđe i da su sve izraženiji sentimenti za NDH i ustaški pokret, često od institucija i pojedinaca koji su bliski državnim vlastima.

Dakle, nastavlja se bojkot službene komemoracije predstavnika najbrojnijih žrtava režima tadašnje države. Osim žrtava ne dolaze ni članovi Saveza antifašista Hrvatske, dok se predstavnici Srba još uvijek nisu odlučili oko bojkota.

Jutarnji podsjeća da su prošle godine u aprilu, državnu i službenu komemoraciju bojkotirali predstavnici srpskih i židovskih organizacija te antifašisti, SDP i lijeve stranke. Jedan od razloga bojkota je ploča s natpisom ”Za dom spremni” koja stoji u Jasenovcu

Ostatak priče pročitajte na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije