Makedonski novinar Branko Đorđevski: O referendumu i budućnosti

N. Ka.
Makedonski novinar Branko Đorđevski: O referendumu i budućnosti
Foto: EPA / Referendum u Makedoniji
Referendum na kojem su se građani Makedonije izjašanjavali o promjeni imena u Sjeverna Makedonija, zbog male izlaznosti nije bio uspješan.

Ugledni makedonski novinar i urednik Branko Đorđevski je u razgovoru za Radiosarajevo.ba kazao da se plaši da bi ovo moglo odvesti Makedoniju u zonu neizvjesnosti.

"Referendum nije bio uspješan kako je to očekivala Vlada. Sada je teško očekivati da se može obezbijediti dvotrećinska većina u Parlamentu da bi se izglasale ustavne promjene, što je glavni uslov Grčke u čitavom dogovoru. Skeptik sam da će opozicija glasati za ustavne promjene, a u takvoj jednoj situaciji kao što je premijer Zoran Zaev najavio očekuju nas novi izbori", kazao je Đorđevski.

Novi izbori u Makedoniji mogu dovesti do preraspodjele snaga, istako je Đorđevski i dodao da nije ubijeđen da aktuelna Vlada može osvojiti dvotrećinsku većinu u Parlamentu i to otvara pitanje kakva je sudbina dogovora sa Grčkom.

"Zaev je najavio da će biti izbori, u ovoj situaciji on ima ograničen broj poteza, koje bi mogao da vuče. Plašim se da u ovakvoj situaciji nema dogovora, a ako nema dogovora šta će se dešavati sa državom", rekao je Đorđevski.

Đorđevski je naglasio da su ovo pokazatelji stanja na Balkanu, jer situacija ni u Bosni i Hercegovini, Kosovu i drugim država nije idealna.

"Ako ne budemo imali kompromisa država će se naći u statusu quo. To znači stalne političke tenzije, te pitanje da li je uopće moguć neki drugi dogovor, jer ovo je neki bio neki maksimum koji je imao i dobre i loše strane. U ovakvom trenutnom stanju, nema dogovora sa Grčkom, nema ulaska u NATO, euro integracije su upitne", kazao je Đorđevski.

Ovakvim stanjem Makedonija ide u stanje neizvijesnosti, smatra Đorđevski i dodaje da osim problema u vanjskoj politici postavlja se pitanje šta će se dešavati na unutrašnjoj političkoj sceni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije