Lajčak poslao istu poruku Prištini i Beogradu, Vučiću odgovara

0
Anadolija
Lajčak poslao istu poruku Prištini i Beogradu, Vučiću odgovara
Anadolija / Miroslav Lajčak i Aleksandar vučić

Države članice Evropske unije očekuju da dijalog o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova bude nastavljen konstruktivno, jer status quo nije održiv, izjavio je večeras specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak u Beogradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Lajčak je rekao da je posjetu regionu počeo u ponedeljak u Prištini, gdje mu je bilo bitno da dođe što prije nakon održanih izbora i upozna sagovornike o detaljima procesa i progresu koji je napravljen otkako je počeo dijalog.

"Ne mogu dovoljno da naglasim da je dijalog ključan", kazao je Lajčak.

On je ponovio da je Srbija značajno napredovala u procesu evrointegracija, a da je dijalog ključan za dalji napredak u tom procesu.

"I u Prištini i u Beogradu poslao sam istu poruku, da države članice EU očekuju da dijalog o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i svim otvorenim pitanjima bude nastavljen konstruktivno i u dobroj veri. Spremni smo da dovedemo proces do uspješnog okončanja onoliko koliko su dvije strane na to spremne", izjavio je Lajčak.

Takođe, naveo je da države članice EU očekuju i da obje strane ispune sve što je rezultat ranijih dogovora u prethodnih deset godina.

On je izrazio zadovoljstvo da "u Prištini postoji razumijevanje da je dijalog od ključnog značaja i da mora da se nastavi nakon formiranja tamošnjih institucija".

"Spremni smo da nastavimo naš posao", dodao je Lajčak.

Specijalni predstavnik EU je kazao i da se sa Sjedinjenim Američkim Državama vraćaju bliskoj saradnji, jer EU i SAD dele isti cilj za Zapadni Balkan, a to je pridruživanje EU.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je sa Lajčakom imao dobar i sadržajan razgovor, te da ga je Lajčak upoznao sa najvažnijim segmentima razgovora koje je imao u Prištini, gde je boravio prije posjete Beogradu.

"Srbija je posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za nastavak u svakom trenutku kada na taj nastavak bude pozvana u Briselu", rekao je Vučić.

On je kazao i da Srbija podržava aktivnosti, napore i namere Lajčaka da se politikom kompromisa dođe do rešenja koje bi značilo "djelimično zadovoljstvo za obje strane bez ultimatuma i bez nametnutih rješenja".

"Ono što je važno je da Srbija ne postavlja nikakve rokove za dolazak do kompromisnog dogovora, jer je mnogo važnije da napravite nekakav dogovor da delimično zadovoljne obe strane, nego da se ishritrenim rešenjima dođe do katastrofe", dodao je Vučić.

Vučić je kazao i da će Srbija insistirati na potpunom sprovođenju svega što je već dogovoreno, kao što je formiranje Zajednice srpskih opština.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije