... / Lajčak: Ideja o razmjeni teritorije Srbije i Kosova je suprotna međunarodnom pravu

11. 05. 2020. u 22:24:00 Fena

Shares: 0

Specijalni izvjestilac EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak kaže da je cilj dijaloga kome posreduje EU da se dođe do pravno obavezujućeg sporazuma između Srbije i Kosova.

"To mora biti usklađeno sa međunarodnim pravom i doprinijeti stabilnosti regije. Ideja o razmjeni teritorija suprotna je tome", napisao je Lajčak na svom Twitter nalogu.

Prošle sedmice evropski komesar za proširenje Oliver Varhely ocijenio je da je u dijalogu Srbije i Kosova neophodno da se postigne dogovor koji je obostrano prihvatljiv i koji ne predstavlja rizik za druge zemlje u regiji.

"Razmjena teritorija je u drugom planu, ono što je primarno jeste da imamo dvije strane za stolom spremne da razgovaraju i dođu do rješenja", rekao je Varhely.

Prethodno je šef diplomatije EU-a Josep Borrell konstatovao da EU "ne može biti veći katolik od pape" kada je riječ o dogovoru Srbije i Kosova, prenosi Al Jazeera Balkans.

Mediji sa Kosova su ovakav odgovor protumačili kao potencijalnu Borrellovu podršku ideji o razmjeni granica što je kasnije demantovano iz kabineta visogog predstavnika


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA