Nova faza popuštanja mjera: Otvoreni trgovački centri, kafići i restorani...

Fena
Nova faza popuštanja mjera: Otvoreni trgovački centri, kafići i restorani...
Foto: EPA-EFE / Zagreb

Hrvatska je danas ušla u treću fazu popuštanja epidemioloških mjera - škole za dio učenika otvaraju vrata, a nakon gotovo dva mjeseca pauze počinju raditi trgovački centri, kafići i restorani, no uz stroge preporuke kojima se detaljno uređuje način njihova rada.

Relaksiranje mjera ne odnosi se, međutim, na otok Brač gdje je vraćen stroži režim nakon što je postao novo žarište epidemije, javlja Hina.

Vladinim planom za pokretanje privrednih i drugih aktivnosti predviđeno je da se u trećem koraku omogući rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda osnovne škole te rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi.

Većina učenika i dalje će učiti preko nastave na daljinu

Hrvatska ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je kako će u školama biti oko 4500 učenika, dok će u vrtićima biti možda i tri puta više djece nego u školama.

Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koje se odnose na dječje vrtiće i osnovne škole, preporučuje se ostanak kod kuće djece i radnika s hroničnim bolestima te potiče na ostanak kod kuće sve djece za koju se to može osigurati.

Uputama za državnu maturu preporučuje se odvojeno pisanje A i B nivoa ispita, kako bi se smanjio broj učenika koji u istom danu dolaze u ustanove.

Pokreće se međugradski saobraćaj, putovanja bez propusnica

U trećem koraku popuštanja mjera Nacionalni štab civilne zaštite odobrio je okupljanje do 40 osoba umjesto do pet, kao i rad trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata, nacionalnih parkova i parkova prirode, te održavanja proba umjetnika i radnika u kulturi u manjim grupama.

Uspostavlja međugradski cestovni, željeznički i domaći zračni prijevoz putnika, te se otvaraju autobusni i željeznički kolodvori za međugradski saobraćaj.

Štab je također izvan snage stavio odluku o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka, tzv. e-propusnica.

Također je donio odluku kojom se hrvatskim državljanima omogućuje odlazak u inostranstvo, a stranim državljanima ulazak u Hrvatsku zbog ekonomskih interesa ili neodgodivih osobnih razloga.

Za prelaske granice potrebno je pridržavanje preporuka, no više se neće morati u samoizolaciju nakon ulaska u zemlju.

No, ta se odluka odnosi samo na države članice Evropske unije jer je u skladu s preporukama EU-a zabranjen ulazak iz trećih zemalja na teritorij Unije do 15. juna.

Trgovački centri uz ograničen broj posjetitelja, bez isprobavanja odjeće

U uputama za sprječavanje infekcije u trgovačkim centrima preporučuje se da istovremeno na površini od 100 metara kvadratnih može biti najviše 15 kupaca.

U trgovinama tekstila preporučuje se prodaja bez isprobavanja odjevnih predmeta. Ako je isprobavanje nužno, nekupljena se roba mora spremiti na tri dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju.

Za šankom nema zadržavanja, propisna udaljenost stolova

S radom mogu početi i ugostiteljski objekti, a mogu raditi i oni s terasama i bez njih, od 6 do 23 sata, pri čemu će im stolovi morati biti udaljeni 1,5 metara te se moraju pridržavati mjera zaštite posjetitelja i zaposlenika i najviših higijenskih standarda.

Preporučuje se i ograničavanje broja posjetitelja, čiji će se ulazak posebno regulirati.

Za šankom je moguće naručiti i preuzeti hranu ili napitak bez zadržavanja, a moguće je i posluživanje stajaćih gostiju ako se drže fizičkog razmaka, bez visokih stolova, uz konzumaciju iz ruke.

Zabranjuje se posluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, dok se posudice za začine donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane.

Pogrebi i vjenčanja u uskom krugu, parkovi opet na raspolaganju

HZJZ je prošle sedmice donio i nove preporuke za održavanje pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni te za vjenčanja, otvaranje dječjih igrališta i za rekreativno bavljenje sportom.

Na raspolaganju građanima i djeci ponovno su dječja igrališta i otvoreni rekreacijski prostori, ali uz održavanje fizičke distance od 1,5 metra među osobama koja se ne odnosi na djecu.

Najavljeno je i dodatno popuštanje mjera od idućeg ponedjeljka, 18. maja. Tada će se omogućiti ponovno organiziranje kulturnih programa i manifestacija u zatvorenom i na otvorenom, održavanje treninga, rad teretana, sportskih i fitness centara, te će se otvoriti bazeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije