Zagreb / Hrvatska otvorila granice: Prelazak uz nova pravila

10. 05. 2020. u 22:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 17

Granice Hrvatske od jutros su otvorene, a prema toj odluci hrvatskim državljanima se omogućava dolazak iz, odnosno odlazak u inostranstvo uz poštovanje opštih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravlje.

Krizni šta je objasnio da na ulazak u Hrvatsku imaju pravo i građani država članica EU i članovi njihovih porodica, kao i državljani trećih zemalja sa dugotrajnim boravkom i to kada postoje poslovni razlozi ili privredni interesi.

Pravo ulaska u Hrvatsku imaju i osobe sa pravom boravka na osnovu drugih direktiva EU ili nacionalnog prava. Među izuzetke kojima je odobren ulazak, uz one ranije navedene, dodate su i osobe koje putuju zbog neodložnih ličnih razloga.

Kako su rekli u Kriznom štabu, otvaranje granica je odobreno najpre radi aktiviranja privrede i dolaska privrednika u Hrvatsku. Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je da se zasad ne razmišlja o uvođenju testiranja na granicama.

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata registrovano 11 novih slučajeva koronavirusa čime se ukupan broj zaraženih povećao na 2.187.

U istom periodu preminule su još tri osobe, tako da je ukupno od početka epidemije preminulo 90 ljudi, rekao je ministar zdravlja Vili Beroš.

KOMENTARI (3)