Kurti za incident na Kosovu direktno optužio Vučića: Oglasili se i Hovenier te Wigemark

4
Anadolija
Kurti za incident na Kosovu direktno optužio Vučića: Oglasili se i Hovenier te Wigemark
Anadolija / Drama jučer u Mitrovici

Čelnici međunarodnih institucija i ambasadori reagovali su na incidente zabilježene u utorak u opštinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, Sjevernoj Mitrovici i u Zubinom Potoku, gdje se pripremaju vanredni izbori za gradonačelnike nakon izlaska Srpske liste iz kosovskih institucija.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeff Hovenier je u reakciji naveo da u ovom trenutku nisu stvoreni uslovi za održavanje vanrednih izbora u četiri sjeverne opštine, zakazanih za 18. decembar. Hovenier je naglasio da sigurnost svih građana Kosova treba da bude najviši prioritet.

"Sjedinjene Države su zabrinute što u ovom trenutku nisu stvoreni uslovi da se izbori održe krajem ovog mjeseca na sjeveru Kosova. Sigurnost svih građana Kosova treba da bude najviši prioritet. Tražimo od svih uključenih da budu uzdržani", napisao je Hovenier na Twitteru.

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Hovenier je istakao da upotreba nasilja i zastrašivanja nikada nije odgovarajući metod protesta.

"SAD osuđuju one koji su koristili nasilje tokom jučerašnjih incidenata na sjeveru Kosova. Upotreba nasilja i zastrašivanja, uključujući upotrebu eksplozivne naprave, i ugrožavanje života nikada nije odgovarajući metod protesta, ni pod kojim okolnostima", dodao je Hovenier.

Šef Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) Lars Gunnar-Wigemark izrazio je zabrinutost nakon zabilježenih incidenata. Wigemark je putem objave na društvenim mrežama zamolio da se sačuva smirenost, pri čemu je poručio da će EULEX nastaviti da prati situaciju u bliskoj saradnji s Kosovskom policijom i misijom NATO-a na Kosovu (KFOR).

"Zabrinuti smo jučerašnjim incidentima na sjeveru Kosova. Svaki protest treba da bude miran i svi treba da ostanu mirni i uzdržani. EULEX će na Kosovu nastaviti da prati situaciju u bliskoj koordinaciji sa Kosovskom policijom i KFOR-om", napisao je Wigemark na Twitteru.

Istovremeno, kosovski premijer Albin Kurti je upozorio da će nakon incidenata na sjeveru biti povećan broj pripadnika policije, dok je za orkestriranje napadima okrivio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Sa ovim zločinima i oružanim napadima na sjeveru Ibra, sigurno ćemo tamo imati više Kosovske policije. Zato što će biti istraga i procesuiranja ovih zločinaca, koje plaća Srbija, a režira njen predsjednik. Brojna kršenja zakona neće biti oproštena i tendencije kriminalne destabilizacije će propasti", poručio je Kurti.

Sirene i topovski udari u Mitrovici na Kosovu: Gradom odjekuju detonacije

Sirene i topovski udari u Mitrovici na Kosovu: Gradom odjekuju detonacije

U Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici u utorak su opštinski izborni službenici i policajci, pokušavajući da otvore kancelarije opštinskih izbornih komisija, napadnuti šok bombama i hicima u vazduh, saopštila je Kosovska policija.

Kao rezultat toga, oni nisu bili u mogućnosti da nastave pripremni proces za vanredne izbore na sjeveru.

Predsednik CIK-a Kreshnik Radoniqi je sinoć izjavio da se vidi da je pristup sjeveru ograničen, te je ocijenio da je nepravedno ugrožavati živote funkcionera CIK-a i da očekuje mišljenje kosovske predsjednice Vjose Osmani o narednim koracima.

Vanredni izbori u opštinama na sjeveru Kosova raspisani su nakon što su srpski predstavnici zbog odluke o registarskim tablicama napustili kosovske institucije. Srpska lista, čiji su gradonačelnici podnijeli ostavke početkom novembra, nije se prijavila za vanredne opštinske izbore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije