Kurti: Srbija jačanjem satelitskih paradržava želi susjede prikazati disfukcionalne

5
Radiosarajevo.ba
Kurti: Srbija jačanjem satelitskih paradržava želi susjede prikazati disfukcionalne
FOTO: Screenshot / Albin Kurti

Za Al Jazeeru govorio je Albin Kurti, premijer Kosova o odnosima sa Srbijom, geopolitičkim izazovima regije te posljedicama američkog povlačenje iz Afganistana za Kosovo.

Voditelj je podsjetio na 2018. godinu, kada su Srbija i Kosvo skoro postigli dogovor o razmjeni teritorije sa većinskim srbijanskim, odnosno kosovskim stanovništvom.

Kurti je odbio ovaj prijedlog.

Alma je s troje djece skočila u rijeku, suprug uhapšen: ‘Svađali su se i tjerao je iz kuće‘

Alma je s troje djece skočila u rijeku, suprug uhapšen: ‘Svađali su se i tjerao je iz kuće‘

"Ovo nije nikakvo rješenje. Naprotiv, pogoršalo bi situaciju. Želim demokratska, mirna rješenja. Razmjena teritorija je pristup koji bi nas uvukao u sukobe iz 1990-ih, a ne bi bili ograničeni na odnos Srbije i Kosova, nego bi se proširilo na šest zemalja Zapadnog Balkana", rekao je Kurti.

Napominje da mu se nije dopao takav pristup u kojem se "predsjednici ili premijer ponašaju kao srednjovjekovni vladari i smatraju državnu teritoriju privatnim vlasništvom".

Poručio je kako je taj projekat propao, ali da u Beogradu i dalje živi ta ideja.

"Tamo sve susjedne zemlje, koje nisu integrisane u Europsku uniju, poput BiH, Crne Gore i Kosova, smatraju privremenim državama. Srbija ojačavanjem satelitskih paradržava želi susjede prikazati kao disfukcionalne i pretvoriti ih u propale države. Kosovo to neće dozvoliti", napomenuo je Kurti.

Poručio je i kako Beograd "ne želi integraciju Srba, ne samo na Kosovu, nego i u Crnoj Gori, ili BiH jer ih želi koristiti za prevlast svoje države ili nacije".

Ostatak intervjua pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije