Kuna uskoro postaje prošlost, Hrvatska dobija novu valutu?

Radiosarajevo.ba
Kuna uskoro postaje prošlost, Hrvatska dobija novu valutu?
Foto: Hrvatska narodna banka / Novčanica

Na sastanku ministara finansija eurozone u ponedjeljak, 8. juna u Briselu će se između ostalog raspravljati o zahtjevu Hrvatske za ulazak u eurozonu, piše Jutarnji list.

Hrvatska je predala zahtjev za takozvani tečajni mehanizam ERM II koji predstavlja prvi korak za uvođenje eura. Kako je naveo Jutarnji list, neslužbeno se doznaje da će ovaj zahtjev biti prihvaćen.

Očekivanje pozitivnog odgovora proizilazi iz činjenice da je Bugarska prije godinu dana dobila zeleno svjetlo za uvođenje eura.

Ako se to desi, onda će Hrvatska dobiti rok do kojeg mora poduzeti neophodne korake. Taj vremenski period je svojevrsna čekaonica do uvođenja nove valute. Jedan od uslova je da tečaj kune mora biti u definiranom rasponu u odnosu na euro.

Hrvatski premijer ne očekuje prepreke u "ovoj fazi", istakao je Jutarnji list. Međutim, za njega nije nemoguće da Slovenija iz političkih razloga blokira ovaj proces. Plenković ne odbacuje tu mogućnost zbog spora o arbitraži.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije