Zatvaranje jaza između bogatih i siromašnih zemalja je spas za eurozonu

Radiosarajevo.ba
Zatvaranje jaza između bogatih i siromašnih zemalja je spas za eurozonu
EPA / Arhiv
Eurozona bi trebalo da ima sopstveni parlament i budžet kako bi se "zatvorio" jaz između bogatijih i siromašnijih članica.

Ovaj jaz može da dovede do cijepanja bloka, izjavio je europski komesar za ekonomska pitanja Pierre Moscovici.

"Neophodno je da eurozona ima svoj budžet. A to neće biti moguće bez formiranja parlamenta valutne unije, kako bi potrošnja bila predmet demokratske kontrole", rekao je Moscovici u intervjuu za poljski dnevni list Rzeczpospolita, prenosi Tanjug.

Dublja integracija eurozone je "apsolutno neophodna da bi se suzbile razlike između ekonomija koje čine valutnu uniju", istakao je Moskovici govoreći o 19-članom bloku.

"Ukoliko nastavimo da imamo Sjever koji je imućan i Jug koji je u problemima, to će u jednom trenutku rezultirati odbacivanjem europskog projekta", kazao je Moscovici.

Parlament i budžet eurozone bi, kako dodaje, također zahtijevao izvršnu vlast, odnosno "ministra finansija eurozone".

"Europska komisija planira da u srijedu predstavi analizu o budućoj integraciji eurozone prije konsultacija sa članicama bloka", dodao je on.

Grčka, kao članica eurozone, sa "planinom" duga od gotovo 180 posto godišnjeg BDP-a, gotovo se našla na ivici izlaska iz eurozone prije nego je pristala na bolne mjere štednje u zamjenu za dobijanje sredstava iz međunarodnog paketa pomoći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije