"Euro kao iz filmova": Europska komisija dat će ponudu koja se ne odbija

Radiosarajevo.ba
"Euro kao iz filmova": Europska komisija dat će ponudu koja se ne odbija
Foto: EPA / Ilustracija / Novac
Europska komisija želi da učini euro privlačnijim za članice EU koje još uvijek nisu prihvatile europsku valutu, poručio je europski komesar za ekonomiju.

Namjera je učiniti EU još čvršćom nakon izlaska Velike Britanije. Prijedlog će biti objavljen naredne nedelje, a u sklopu razmatranja budućnosti eurozone, a što je dio nastojanja da se oživi Unija uprkos Brexitu i usponu euroskepticizma, prenosi Tanjug.

“Napravit ćemo okvir u kojem je dovoljno privlačan. On će biti, da se izrazim kao u filmovima, ponuda koju nećete moći odbiti”, rekao je komesar Pierre Moscovici novinarima koji su tražili detalje o njegovom prijedlogu za “kompletiranje ekonomske i monetarne unije do 2025. godine.“

Članice Unije, osim Velike Britanije i Danske su se obavezale da prihvate euro, ali nema roka da to učini. Moscovici je pojasnio da bi zemlje trebale postepeno da napreduju ka usvajanju eura kao valute, te da EK nema ovlaštenja da ih na to primora.

U nekim državama EU, javnost je protiv uvođenja eura. U Poljskoj recimo 57 posto građana je protiv uvođenja eura, dok su građani Hrvatske, Mađarske i Rumunije većinom za uvođenje eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije