Kinezi pronašli najbolju zamjenu za naftu i gas

Radiosarajevo.ba
Kinezi pronašli najbolju zamjenu za naftu i gas
Napredak u energetskom sektoru je stigao, saopćila je kineska vlada.

Prvi put u svijetu dobiven je takozvani zapaljivi led koji može zamjeniti naftu i gas.

U saopćenju na stranici kineske vlade, ministar za zemlju i prirodne resurse Jang Daming je izjavio da „ovaj veliki napredak može dovesti do globalne energetske revolucije“.

Prema njegovim riječima, dvadesetogodišnji pokušaji da se dobije zapaljivi led konačno su urodili plodom u Južnom kineskom moru, gdje je prije deset godina, 2007. godine, otkriveno nalazište.

"Međunarodna naučna zajednica predviđa da gasni hidrat predstavlja najbolju zamjenu za naftu i prirodni gas", navodi se saopćenju kineske vlade.

Rezerve zapaljivog leda, prema procjeni stručnjaka, ekvivalentne su najmanje 35 milijardi tona nafte, što može osigurati potrebe zemlje za gorivom za 90 godina.

Zapaljivi led je ustvari zamrznuti prirodni gas, hidrat metana. U jednom njegovom kubnom metru nalaze se 164 kubna metra običnog gasa, s daleko manje primjesa.

Kina je do sada proizvela 120.000 kubnih metara zapaljivog leda, koji je podignut iz mora, s dubine od 1.266 metara, u blizini Hong Konga, prenosi Sputnjik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije