Kritično u Crnoj Gori

0
Radiosarajevo.ba
Kritično u Crnoj Gori
Foto: Prtscr / Boban Mugosa

Prije nekoliko sati Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti Crne Gore organizovalo je konferenciju za medije gdje predstavljena trenutna situacija sa epidemijom koronavirusa.

"Situacija sa epidemijom koronavirusa u Crnoj Gori je vrlo komplikovana, izazovna i teška, jer je veoma visok nivo lokalne transmisije, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša, a prenosi portal vijesti.me.

Konstatovano je da je zdravstveni sistem Crne Gore maksimalno opterećen te da je potrebno poštivanje svih epidemioloških mjera.

"Nemojmo da testiramo zdravstveni sistem. Ljudi su umorni, mjesecima rade bez prekida. Moramo to imati u vidu. Uspjeli smo da bolnice nisu pretrpane, da ima ko da pruži njegu i pomoć. U Covid ambulantama se ne staje, pritisak je ogroman, kućne njege jedva stižu da obiđu sve bolesne. To znači da idemo ka onome kad više neće moći da se ukaže pomoć. Zato ponovo apelujem na poštovanje mjera i poštovanje i sebe i drugog. Jedino tako možemo spriječiti dalje širenje infekcije", poručio je direktor Instituta za javno zdravlje.

Direktor IJZCG je rekao da je u posljednja 24 sata na 966 PCR testova registrovano 357 novih slučajeva koronavirusa. Takođe, na 1.105 urađenih brzih testova, registrovano je 446 pozitivnih.

Prijavljeno je pet smrtnih ishoda povezanih sa COVID-19.

"U bolnicama je 319 covid pacijenata, od kojih je 17 u teškom stanju," saopćio je Mugoša.

On je kazao da se moglo primijetiti da su igrališta proteklih par dana bila "prepuna" djece, kao i da je primijećeno prisustvo djece u vjerskim objektima.

"Ako ne počnemo da poštujemo mjere i da ih poštuju oni koji treba da ih sprovode i kontrolišu, imaćemo, strah me je, vrlo lošu situaciju", zaključio je Boban Mugoša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije