Kraj jedne ere: Švedska će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO

0
Radiosarajevo.ba
Kraj jedne ere: Švedska će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO
Foto: EPA-EFE / Magdalena Andersson

Rijetko je vidjeti dvije najveće švedske stranke kako održavaju zajedničku konferenciju za novinare, i to u takvom dogovoru, posebno samo nekoliko mjeseci prije općih izbora.

Ali, premijerka te zemlje Magdalena Andersson i Ulf Kristersson, lider najveće opozicione stranke, desnog centra, jasno su željeli poslati poruku da je Švedska ujedinjena kada je u pitanju njena prijava za NATO, piše BBC.

Andersson je sugerisala da je to kraj jedne ere za njenu zemlju i rekla da je uvjerena da švedska javnost podržava njenu odluku.

Ekipa Dubioze Kolektiva pripredila show u zagrebačkom tramvaju: Pogledajte dio atmosfere

Ekipa Dubioze Kolektiva pripredila show u zagrebačkom tramvaju: Pogledajte dio atmosfere

Kristersson je tvrdio da nije vrijeme za stranačku politiku, ali nije mogao obuzdati svoje uzbuđenje što se politika koju je njegova stranka zalagala već dvije decenije konačno ostvaruje, piše BBC.

Njihova konferencija za novinare uslijedila je nakon trosatovne posebne debate u švedskom parlamentu ranije u ponedjeljak.

Nije bilo glasanja, ali ovo je bila važna prilika za opozicione stranke da izraze svoje stavove prije konačne odluke vlade o članstvu u NATO-u.

"Napuštamo jednu eru i počinjemo drugu", rekla je švedska premijerka Magdalena Andersson na konferenciji za novinare nakon što je objavila da će zemlja podnijeti zahtjev za pridruživanje NATO-u.

I Švedska i Finska izrazile su želju da zajedno podnesu svoje prijave za NATO.

"Očekujemo da ne bi trebalo proći više od godinu dana" da 30 članica alijanse jednoglasno ratificira zahtjev za članstvo Švedske, dodaje Andersson.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije