Zbog NATO / Rusko ministarstvo vanjskih poslova zaprijetilo Švedskoj i Finskoj

16. 05. 2022. u 11:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da je odluka bila pogreška s dalekosežnim posljedicama, koja će radikalno promijeniti globalnu situaciju.

"Niko ne bi trebao imati iluzije da će Rusija jednostavno šutjeti i prihvatiti ulazak Švedske i Finske u NATO”, rekao je dodavši da sigurnost u dvije zemlje neće biti ojačana, piše Direktno.hr.

"Globalna situacija će se radikalno promijeniti nakon odluke Švedske", tim potezom, piše Sky News.

Rjabkov je, također, upozorio da bi članstvom Finske i Švedske porasla vojna napetost.

"Šteta je da se zdrav razum žrtvuje nekakvoj fantomskoj odredbi o tome što treba učiniti u ovoj situaciji", naveo je.

Ruska agresija na Ukrajinu podstakla je Švedsku i Finsku da preispitaju svoje sigurnosne potrebe i potraže sigurnost u NATO savezu.

Podsjetimo, švedska premijerka Magdalena Andersson rekla je da će u ponedjeljak zatražiti široku podršku parlamenta za podnošenje zahtjeva za pristupanje NATO-u, nakon što je njena stranka objavila da podupire ulazak u Savez.

"Uvjerit ću se da postoji široka parlamentarna podrška u Riksdagu za švedski zahtjev za članstvo, a nakon toga ćemo biti spremni donijeti odluku vlade", rekla je Andersson u nedjelju.

I susjedna Finska u nedjelju je objavila da će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)