Nova mađarska predsjednica kontra Orbana: "Osuđujem Putina i Rusiju"

0
Radiosarajevo.ba
Nova mađarska predsjednica kontra Orbana: "Osuđujem Putina i Rusiju"
Foto: EPA / Prva poruka predsjednice Mađarske

Novoizabrana mađarska predsjednica Katalin Novak osudila je u inauguracijskom govoru u subotu rusku invaziju na Ukrajinu te je najavila kako će prvo posjetiti Poljsku, što je očito gesta kojom želi popraviti odnose s Varšavom, piše Reuters.

Mađarsko odbijanje slanja pošiljki oružja susjednoj Ukrajini i njezino protivljenje planiranom embargu Europske unije na uvoz ruske nafte utjecali su na odnose Budimpešte i Varšave, koje su dugogodišnje saveznice u EU.

Novak, bivša zastupnica vladajućeg Fidesza Viktora Orbana, izabrana je za uglavnom ceremonijalnu predsjedničku funkciju u martu, netom prije velike Fideszove pobjede na parlamentarnim izborima 3. aprila.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Prva žena predsjednica Mađarske, Novak je bila potpredsjednica Fidesza i ministrica za porodična pitanja u Orbanovoj prethodnoj vladi.

"U utorak 17. maja putujem u Varšavu kako bih se susrela s predsjednikom poljskog naroda dragim Andrzejom (Dudom). Zahvaljujem na prilici da razgovaramo kako priliči prijateljima!" kazala je u inauguracijskom govoru Novak.

"Osuđujemo Putinovu agresiju, oružanu invaziju na suverenu državu. Iskazujemo vječno ne svakom naporu koji ima za cilj obnovu Sovjetskog Saveza", dodala je.

Novak je kazala i da se rat u Ukrajini također "vodi protiv nas miroljubivih Mađara", dodajući da Mađarska traži da se ratni zločini istraže, a počinitelji kazne.

Orban je također osudio ruski napad na Ukrajinu, ali je izbjegao kritikovati predsjednika Vladimira Putina i oštro se protivio bilo kakvim sankcijama na ruske energente.

Ovisnost o ruskoj nafti u Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj predstavlja najveću prepreku dogovoru o novim sankcijama koje je Europska komisija predložila početkom maja, piše Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije