Švedska u Ankaru šalje delegaciju: Šta očekuju od Turske?

2
Anadolija
Švedska u Ankaru šalje delegaciju: Šta očekuju od Turske?
Foto: Arhiv / Recep Tayyip Erdogan

Švedska će poslati delegaciju diplomata u Tursku kako bi razgovarali o odluci skandinavske države da podnese zahtjev za članstvo u NATO-u.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde potvrdila je da će delegacija vrlo brzo posjetiti Ankaru.

Osvrnuvši se na reakciju Moskve na zahtjev Švedske za članstvo u NATO-u, Linde je rekla da je Rusija širila kampanje dezinformacija da su Šveđani nacisti.

Vladajuća Socijaldemokratska stranka u Švedskoj odlučila je u nedjelju da država treba da podnese zahtjev za članstvo u NATO-u.

Premijerka Magdalena Andersson rekla je da bi to bila najbolja odluka za bezbjednost Švedske.

Linde je u objavi na Twitteru opisala potez svoje stranke kao "istorijsku odluku".

"Danas je Socijaldemokratska stranka Švedske donijela istorijsku odluku da kaže da podnošenju zahtjeva za članstvo u odbrambenom NATO savezu.

Ruska invazija na Ukrajinu pogoršala je bezbjednosnu situaciju za Švedsku i Evropu u cjelini", navela je Linde.

Nakon što se o ovom pitanju raspravi u parlamentu u ponedjeljak, očekuje se da će Švedska i Finska zajedno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u najkasnije do srijede.

Švedska nije uspjela postići dogovor s Turkiye u pregovorima u nedjelju o očekivanoj prijavi skandinavske države za članstvo u NATO-u, ali je najavljeno da će nastaviti pregovore.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, koji se tokom vikenda sastao s švedskom kolegicom Linde na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u njemačkoj prijestolnici Berlinu, rekao je da Švedska i Finska otvoreno podržavaju terorističku organizaciju PKK/YPG.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije