! / Švedska vladajuća stranka: "Podnijet ćemo zahtjev za članstvo u NATO"

15. 05. 2022. u 19:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Vladajuća Socijaldemokratska partija Švedske podržala je članstvo zemlje u NATO savezu.  Veliku vijest objavila je švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde na Twitteru.

"Švedska socijaldemokratska stranka donijela je danas historijsku odluku da kaže 'da' zahtjevu za članstvo u NATO savezu. Ruska invazija na Ukrajinu pogoršala je sigurnosnu situaciju u Švedskoj i Europi u cjelini", napisala je Linde

Ova stranka je također saopćila da će se stranka angažovati na tome da Švedska podnese zahtjev za članstvom u NATO-u.

Napomenimo, švedski parlament raspravljat će u ponedjeljak o sigurnosnoj situaciji i premijerka Magdalena Andersson sazvat će posebni sastanak kabineta na kojem će biti donesena formalna odluka o podnošenju zahtjeva, najavljeno je prije nekoliko dana.

Švedska premijerka Magdalena Andersson rekla je da je za sigurnost zemlje najbolje ako se pridruži NATO-u, prenosi Reuters.

Andersson je dodao da su zemlji potrebne formalne sigurnosne garancije koje dolaze sa članstvom u alijansi.

"Najbolja stvar za sigurnost Švedske i švedskog naroda je ulazak u NATO", rekao je Andersson na konferenciji za novinare.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: Finska NATO odluka

KOMENTARI (3)