Kosovo: Koronavirusom 11 novozaraženih, do sada 25 smrtnih slučajeva

AA
Kosovo: Koronavirusom 11 novozaraženih, do sada 25 smrtnih slučajeva
Foto: EPA-EFE / Kosovo: 25 smrtnih slučajeva

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova saopštio je da je registrovano 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok se broj smrtnih slučajeva povećao na 25, nakon što su uračunati i preminuli sa sjevera Kosova.

U izvještaju za posljednja 24 sata navodi se da je izliječeno još 18 pacijenata, dok je od testiranih 171 uzoraka, 11 bilo pozitivno na koronavirus. Novozaraženi su slučajevi kontakata i to pet iz Južne Mitrovice i po tri slučaja iz Prizrena i Leposavića.

Iz Nacionalnog instituta su naveli i da su još tri osobe iz opština na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, preminule tokom prošle nedjelje od COVID-19, čime se ukupan broj smrtnih slučajena na nivou Kosova povećao na 25.

Od 8. februara do 3. maja na Kosovu je testirano 8.287 uzoraka sumnjivih na koronavirus, od kojih je 851 bio pozitivan, dok se 381 osoba oporavila.

Odlukom Ministarstva zdravlja Kosova na dužnosti više nisu u karantinu ni opštine Klina, Vitina i Mališevo, dok su dan ranije iz karantina izašle i opštine Priština, Prizren, Suva Reka, Uroševac, Zvečan i Sjeverna Mitrovica.

Također, od ponedjeljka, 4. maja stupila je na snagu prva faza ublaženih mjera na sprječavanju širenja COVID-19.

U prvoj fazi, koja će trajati od 4. do 18. maja, građani će moći da izlaze iz kuća po 90 minuta prije i 90 minuta poslijepodne u intervalima koji su određeni na osnovu pretposljednjeg broja ličnog broja od 7 do 22.30 sati. Prema dosadašnjem režimu mogli su da se kreću samo po 90 minuta dnevno.

U prvoj fazi počinje sa radom i sektor građevinarstva i nekretnina, djelimično trgovina vozilima i trgovine na malo, te djelatnosti za popravku ličnih stvari i namještaja i kancelarije za konsultacije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije