Konobar iz Splita pokušao prevariti gosta: 'Je li mu vrućina udarila u glavu?'

2
Radiosarajevo.ba
Konobar iz Splita pokušao prevariti gosta: 'Je li mu vrućina udarila u glavu?'
Foto: Radiosarajevo.ba / Split

Nema ljeti boljeg osvježenja od sladoleda. Znaju to i prodavači, pa dok neki drže prihvatljivu cijenu od 2 eura (4 KM) po kugli, drugi premašuju dva i tri eura, računajući valjda kako je cijena prihvatljiva i ekonomski opravdana ako je prati i odgovarajuća potražnja.

Popodnevni krug Splitom u potrazi za sladoledom počinje praktičnim izbjegavanjem turbo posjećenje gelaterije koja se, valjda po političkom i historijskom uzoru na Berlin i Mostar, podijelila na dva dijela, nema smisla ugodan ljetni dan potratiti ni minut više u bilo kakvom redu, bez obzira na kvalitetu i cijenu sladoleda, strpljivo čekanje jednostavno nije na ičijem popisu ljetnih zadovoljstava.

Kako je vrijeme za presjeći i kupiti dvije kugle sladoleda, Riva je dobro rješenje, jer nema prevelike gužve, zbilja se može doći na red za koji minut, ali ne baš i ove subote, 29. juna. Valjda je polovica japanskih turista koji stižu u grad pomislila isto, a ne želite im baš biti pred očima i odati koliko su pistacija i vanilija zapravo puno kompatibilnija kombinacija od limuna i čokolade ili maline koja, uprkos trudu i umijeću sladoledara, i dalje ima osjetno kiselkast okus.

Napad u školi u Zagrebu: Poznato zašto je napadač ponovo operisan, te kakve si je rane zadao

Napad u školi u Zagrebu: Poznato zašto je napadač ponovo operisan, te kakve si je rane zadao

Zato je bolje potražiti malo dalje, vratiti se nazad preko Marmontove, pa malo skrenuti i iz pristojnosti zaobići one koji kuglu cijene iznad dva eura.

I sada, imate li tačno u džepu četiri eura za željene dvije kugle. Nemate, naravno, ni blizu, najniži iznos je crvena novčanica od deset eura.

Naručujete dvije kugle, prodavač je ljubazan i okretan, odbijete ritualno umakanje vašeg malog ledenog zadovoljstva u čokoladu i pred nosom s kornetom uredno zamotanim u papir, da ne zamažete ruke, dobijete i svoju narudžbu. I da, sada je vrijeme za kusur, znači treba vratiti šest eura, najbolja je ona kombinacija kusura sa malom sivom novčanicom od pet eura s još jednom kovanicom eura.

I prodavač stavi na tanjurić kovanicu od jednog eura i - pokrije je s dva računa! Šta je sad ovo? Dva računa za jednu narudžbu, za svaku kuglu po jedan ili je uzeo sa strane onaj koji nije pokupio prethodni kupac kako bi prikrio nepotpuni kusur? Trenutak, dva iščekivanja i onda prodavač pita:

- "Vi ste dali deset eura?"
- "Da."
- "Samo trenutak..."

Posjetili smo Makarsku: Da li su ove cijene hrane za naše bosanske novčanike?

Posjetili smo Makarsku: Da li su ove cijene hrane za naše bosanske novčanike?

I onda se vrati s novčanicom od pet eura s polukiselim osmijehom, bez izvinjenja... Možda je to bilo "ako prođe, prođe", možda je čovjek pogriješio, udarila mu vrućina u glavu, a možda je kupac bio dovoljno budan da ne bude jedan od onih u nizu koji će taj mali zez shvatiti nekoliko ulica dalje.

Zato pripazite, kada je sladoled već toliko skup, platite ga onda onoliko koliko uistinu košta. Ako već nemate pripremljen tačan iznos, pa date više od potrošenog, uzmite račun, izbrojite kusur odmah vizualno u onom pijatiću pred sobom ili u ruci i zatražite svoje ako račun ne štima. Sladoled će vam svakako biti još slađi. I ne morate ga platiti puno više nego što treba, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije