Na ulazu u Split osvanuo transparent koji šalje jasnu poruku turistima i domaćima

3
Radiosarajevo.ba
Na ulazu u Split osvanuo transparent koji šalje jasnu poruku turistima i domaćima
Foto: Čitatelj / Transparent u Splitu

Mnoge je u subotu ujutro, 29. juna, iznenadio prizor na početku ulice Domovinskog rata, neposredno prije trgovačkog centra Kaufland. Na mostu koji spaja Ravne njive i Pujanke postavljen je transparent - "For the children of Palestine". 

Natpis je jedno vrijeme stajao, pa bio uništen, ali ga je neko opet popravio, piše Slobodna Dalmacija.

Vlada Gaze kaže da je 15.694 djece ubijeno u sukobu Izraela i Hamasa, a 17.000 ostalo bez roditelja nakon 250 dana izraelskog rata protiv Gaze. Ujedinjeni narodi (UN) dodali su izraelsku vojsku na crnu listu onih koji nanose štetu djeci u zonama sukoba, jer je više od 15.500 djece ubijeno u Gazi. Unidec je potvrdio brojke koje je objavila Vlada Gaze. 

Brena odlučila promijeniti stil nakon 40 godina: Pogledajte njen novi izgled

Brena odlučila promijeniti stil nakon 40 godina: Pogledajte njen novi izgled

"Hiljade su ih povrijeđene i ne možemo čak utvrditi gdje se nalaze. Mogu biti ispod ruševina... Nismo vidjeli takve stope smrtnosti među djecom u gotovo nijednom drugom sukobu u svijetu", rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell za emisiju CBS Newsa Face the Nation.

Svako treće dijete mlađe od dvije godine u Gazi je akutno pothranjeno.

"Bila sam na odjelima za djecu koja pate od teške anemije zbog neishranjenosti, cijeli odjel je apsolutno tih. Jer djeca, novorođenčad... nemaju čak ni snage za plakanje."

Russell je rekla da postoje "jako veliki birokratski izazovi" za dopremu pomoći Pojasu Gaze kamionima.

Svako treće dijete mlađe od dvije godine na sjeveru Pojasa Gaze sada je akutno neishranjeno i prijeti glad, upozorila je glavna UN-a agencija u Pojasu Gaze UNRWA. 

Transparent u Splitu
Foto: Čitatelj: Transparent u Splitu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije