Kome smeta portal "Okruženje"?

1
Radiosarajevo.ba
Kome smeta portal "Okruženje"?
Foto: Printscrean / Hakerski napad na portal Okruženje

Nakon što je prije godinu i po dana trajno ukinut Twitter nalog Okruženja, sada se na udaru našao portal istog imena.

Prenosimo saopštenje koje je stiglo iz sjedišta portala koji svake nedjelje objavljuje tekstove autora iz svih zemalja Zapadnog Balkana i na kome se bez cenzure iznose različiti stavovi na iste teme.

"Ovim putem želimo obavijestiti sve koji prate naš portal Okruženje (platforma Evropskog fonda za Balkan i Evropskog pokreta u Srbiji) da je naš website pod konstantnim hakerskim napadima u posljednjih mesec dana. Vjerovali smo da website Okruženja nije namjerno, već slučajno odabran, ali kako se uprkos svim preduzetim mjerama i redovnim održavanjem sitea, ovi napadi ponavljaju u kontinuitetu, sve govori u prilog osnovanoj sumnji da je naš portal nečija meta", saopćili su. 

Suljagić: "Dobijamo poruke prijetnji, negiranja žrtava, provokacija i slavljenja raznih zločinaca"

Suljagić: "Dobijamo poruke prijetnji, negiranja žrtava, provokacija i slavljenja raznih zločinaca"

Za mjesec više od 4,7 miliona cyber napada u BiH,  na udaru hakera i državne institucije

Za mjesec više od 4,7 miliona cyber napada u BiH, na udaru hakera i državne institucije

Nadalje navode, da je Okruženje jedinstven i jedini portal ove vrste, "na kome se svake nedelje
objavljuju tekstovi autora iz svih zemalja Zapadnog Balkana, na kome se bez cenzure iznose različiti stavovi na iste teme".

"Svi autori od samog početka svoje stavove iznose na civiliziran način, ne vrijeđajući druge. Vjerujemo da je Okruženje rijedak primjer poželjnog načina dijaloga i promoter kulture dijaloga koje na ovim prostorima, nažalost, gotovo da i nema, ali i prostor za slobodno iznošenja stavova bez obzira da li su oni u saglasju s vladajućim garniturama u niti jednoj od ovih zemalja. Tužno je da sloboda govora i mišljenja do te mjere nekome smeta, da jedan projekat čija je misija zbližavanje i razumijevanje može izazvati takav otpor", naveli su.

Dodaju kako autori napada očigledno ne razumiju procese "čiji smo dio i nama ostaje samo
da žalimo zbog toga". Podsjetili su da je prije godinu i po dana, trajno ukinut Twitter nalog Okruženja- bez šanse da se vrati.

"Taj i ovaj događaj, očigledno je, nisu slučajni, ali kako smo i tada rekli, to nas neće niti uplašiti niti navesti da stanemo. Nastavit ćemo promovirati sve vrijednosti u koje vjerujemo, kako bi ovakvi "ispadi" ostali u manjini i kako građani regiona ne bi postali taoci dnevnopolitičkih kalkulacija koje
nas odvlače, ne samo do članstva u EU, već i od vrijednosti bez kojih je nezamislivo jedno demokratsko društvo", zaključili su iz tima portala Okruženje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije