Meta se oglasila o ruskim hakerskim napadima i dezinformacijama

Radiosarajevo.ba
Meta se oglasila o ruskim hakerskim napadima i dezinformacijama
Foto: Facebook / Osnivač Mete Mark Zuckerberg

Facebook matična kompanija Meta saopćila je u nedjelju navečer da je ukinula koordiniranu rusku operaciju utjecaja koja je bila usmjerena na Ukrajince preko Facebooka i Instagrama.

Kompanija je saopćila da je kampanja dezinformacija povezana sa drugom ruskom mrežom u regionu Donbasa kojoj je Facebook ranije bio zabranjen u aprilu 2020. godine.

Pored operacije utjecaja, Meta je rekao da je također uklonio koordiniranu hakersku grupu koja je pokušavala da cilja i kompromituje račune u Ukrajini.

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

"Uklonili smo ovu operaciju, blokirali smo njihove domene da se dijele na našoj platformi i podijelili smo informacije o operacijama s drugim tehnološkim platformama s istraživačima i vladama", David Agranovich, direktor ometanja prijetnji za Meta, rekao je novinarima.

Agranovich je rekao da je koordinirana kampanja koristila lažne račune za ciljanje visokoprofiliranih Ukrajinaca, uključujući novinare, pripadnike vojske i javne mislioce, piše CBS News.

Oni koji stoje iza kampanje upravljali su fiktivnim osobama, a bili su aktivni i na YouTubeu, Twitteru, Telegramu i dvije ruske društvene mreže kako bi "izgledali autentičnije" i "izbjegli ispitivanje", rekao je Agranovich.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije