Za mjesec više od 4,7 miliona cyber napada u BiH, na udaru hakera i državne institucije

1
Radiosarajevo.ba
Za mjesec više od 4,7 miliona cyber napada u BiH,  na udaru hakera i državne institucije
Foto: Radiosarajevo.ba/ Pixabay / Ilustracija

Tokom posljednjih mjesec dana prvi Centar za izvrsnost u cyber sigurnosti (CSEC) u Bosni i Hercegovini zabilježio je više od 4,7 miliona različitih cyber napada i njihovih pokušaja na teritoriji naše zemlje. To najbolje govori o potrebi za hitnim kreiranjem timova za borbu protiv ovakvih napada, zaključeno je na predstavljanju rada ovog centra u Sarajevu.

Kao najaktuelniji, navedeni su primjeri napada na Vijeće ministara, Parlamentarnu skupštinu i Centralnu izbornu komisiju BiH, neke od najvažnijih državnih institucija, što je dovoljan pokazatelj prijetnje za cyber sigurnost bh. građana.

Borba protiv ovih napada, ali i njihov monitoring, edukacija i postavljanje temelja za efikasnu cyber sigurnost neki su od najvažnijih zadataka CSEC-a, koji je osnovan pri Univerzitetu u Sarajevu, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Hakerski napad na stranicu Parlamenta BiH: Riječ je o Kripto Loker?

Hakerski napad na stranicu Parlamenta BiH: Riječ je o Kripto Loker?

Tokom predstavljanja rada Centra, najavljeno je i uspostavljanje akademskog i održivog Tima za odgovor na računarske incidente (CERT), čije aktivnosti će, pored edukacije, biti i razvoj radne snage, ali i podizanje svijesti o važnosti cyber sigurnosti.

Predrag Puharić, voditelj CSEC-a, kazao je kako su CERT-ovi koje osnivaju zapravo timovi koji odgovaraju na incidente u cyber sigurnosnoj sferi, te da je njihova primarna zadaća prije svega edukacija, savjetovanje i razmjena obavještajnih podataka.

“Razmjena podataka, posebno kada su u pitanju napadi, novi načini napada, nove pojavne grupe i razmjena informacija o napadima koji su u toku, što pomaže svim akterima koji su dio te razmjene da se bolje pripreme, da bolje odgovore na napade i da taj proces bude što brži i eventualno nastala šteta što manja”, dodao je Puharić.

Pored same borbe za sigurnost u internet prostoru, istaknuta je i važnost aktivnijeg uključivanja žena u svijet cyber sigurnosti u BiH i regionu. Organizatori ističu kako je to jedan od važnijih koraka u razvoju sektora cyber sigurnosti, a važnost ovog procesa prepoznala je i Ambasada Velike Britanije u BiH, koja je podržala cijeli projekt.

“Ujedinjeno Kraljevstvo je ponosno što je podržalo postavljanje prvog Centra za izvrsnost u cyber sigurnosti u BiH, kako bi se podigla svijest o cyber sigurnosti, kapacitetima i sposobnosti odgovora na incidente. Ovo će biti prvi važan korak u razvoju učinkovite cyber kulture u BiH”, pojasnio je Julian Reilly, ambasador Velike Britanije u BiH, dodavši kako će ovaj projekt ujedno doprinijeti i promociji cyber sigurnosti kao karijernog polja, posebno za žene.

Organizatori su, uza sve druge prednosti, istaknuli kako će se novouspostavljeni CSEC truditi da, zajedno sa svim ostalim akterima, pomogne u kreiranju koraka i rješenja koja će pomoći BiH da uspostavi kapacitete za veći nivo cyber sigurnosne spremnosti, te da će se nastojati pozicionirati kao neutralna “go-to” tačka za sistematski odgovor na cyber incidente u BiH.

Tokom konferencije je rečeno kako se uskoro očekuje potpisivanje memoranduma o saradnji između CSEC-a i Ministarstva odbrane BiH, nakon što je ova procedura danas prolongirana zbog obaveza ministra, piše detektor.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije