Koje sankcije je Biden izostavio, a mogle su ozbiljno naštetiti Rusiji

0
Radiosarajevo.ba
Koje sankcije je Biden izostavio, a mogle su ozbiljno naštetiti Rusiji
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

BBC News je objavio mini-analizu današnjeg razvoja događaja oko Ukrajine, koji je eskalirao do dosad neviđenih razmjera.

Naime, Amerika je ranije rekla da će uvesti teške sankcije Rusiji ako ruska vojska uđe na teritorij Ukrajine.

Konkretni detalji su tada namjerno izostavljeni. Amerikanci su govorili kako ne žele prerano otkrit svoje karte, ali Rusija ih je najnovijim potezima natjerala da otkriju karte.

Majka koja tuče bebu slala stravične prijetnje: 'Onesvijestila sam je! Sad se svetim'

Majka koja tuče bebu slala stravične prijetnje: 'Onesvijestila sam je! Sad se svetim'

Danas je izgledalo kako da dužnosnici Bijele kuće ne znaju kako nazvati najnoviji Putinov potez, ali američki predsjednik Joe Biden bio je jasan – ovo je početak invazije i tako ćemo ga tretirati.

Radi se o sankcijama koje nisu bezazlene. Ali, Amerika je zasad ipak izostavila neke od najdrastičnijih mogućih sankcija, poput izbacivanja Rusije iz sustava bankarskih transakcija SWIFT ili pristupu ključnim mikročipovima.

Vjerojatno najveća vijest dana je ona o njemačoj odluci da stopira projekt plinovoda Sjeverni Tok 2, što je potez koji barem djelomično može biti pripisan američkoj diplomaciji.

Prošlog mjeseca, Biden je zabrinuo Zapad kad je rekao da SAD i saveznici možda neće uspjeti artikulirati adekvatan odgovor na “manji upad” ruske vojske u Ukrajinu. Ali, sad se čini kao da se Zapad ipak drži zajedno, navodi se u BBC-jevoj analizi.

Biden je opet isključio mogućnost ruske vojne intervencije. U konačnici Biden neće moći spriječiti ruske tenkove ako krenu preko granice, ali ova kriza još itekako može dodatno eskalirati. No, Biden i saveznici na raspolaganju imaju još načina kažnjavanja Rusije u slučaju daljnje eskalacije, piše Index.hr.

Sad je lopta na Putinovom terenu, zaključuje se u analizi prenosi Index.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije