Ruski parlament odobrio Putinu angažiranje vojske, Borell zaprijetio

0
AA
Ruski parlament odobrio Putinu angažiranje vojske, Borell zaprijetio
Foto: EPA-EFE / Josep Borell

Visoki komesar Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell najavio je da EU uvodi sankcije Rusiji kojima će biti pogođeni zastupnici Dome, vojni zvaničnici i dvije ili tri ruske banke.

Rusija je sinoć priznala nezavisnost takozvanih republika u Donetsku i Ligansku koje su na istoku Ukrajine jednostrano proglasili proruski separatisti, a taj potez Moskve je naišao na žestoke reakcije sa Zapada.

Šef evropske diplomacije Borell je u Parizu za France Info kazao da će EU sankcijama pokušati spriječiti Rusiju da dođe do finansijskih sredstava u Evropi.

Na sjednici NSRS usvojene izmjene Zakona o radu kojima se omogućava isplata plaća 'na ruke'

Na sjednici NSRS usvojene izmjene Zakona o radu kojima se omogućava isplata plaća 'na ruke'

Borell je najavio i moguće dodatne sankcije Rusiji ako se Moskva odluči na dalju invaziju na Ukrajinu.

Navodeći da se nastavljaju napadi u Donbasu i napadi na elektrane i željezničke stanice, Borrell je rekao da je situacija u Ukrajini zabrinjavajuća.

Borell je također kazao da, na bazi informacija kojima raspolaže, smatra da Rusija neće ostati na posljednjem potezu.

On nije direktno odgovorio na pitanje da li će EU uvesti sankcije i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Gornji dom ruskog parlamenta Vijeće Federacije jednoglasno je odobrio upotrebu ruskih oružanih snaga u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijeće je odluku donijelo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio od tog tijela dozvolu da koristi vojsku u inostranstvu, posebno u regiji Donbas na istoku Ukrajine u kojoj su proruski separatisti proglasili takozvane republike u Donetsku i Lugansku. Rusija je sinoć priznala nezavisnost tih regija.

Obraćajući se Vijeću Federacije, zamjenik ministra odbrane Rusije Nikolaj Pavlov je istakao da je neophodna dozvola za organizovanje onoga što Rusija naziva mirovnim misijama u regionima Donjecka i Luganska.

Vijeće je jednoglasno odobrilo takvo odobrenje.

Ruski predsjednik Putin sinoć je u Kremlju potpisao dekret o priznavanju ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk kao nezavisnih država i potpisao sporazume sa separatističkim liderima tih regija, što je potez koji je dodatno povećao tenzije u regiji i šire.

Lideri Evropske unije i NATO-a, kao i brojne države najoštrije su osudili taj Putinov čin, ponovili podršku Ukrajini i najavili zajedničku reakciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije