! / Kod Vukovara otkrivena masovna grobnica: "Srbija će se morati suočiti s učinjenim"

27. 11. 2021. u 07:28:00 Hina

Shares: 0

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja i civila iz Hrvatske Ljiljana Alvir rekla je kako se još ne zna jesu li u pronađenoj masovnoj grobnici uz cestu Pačetin - Bobota, branioci ili civili, te da će se Srbija morati suočiti s počinjenim zločinima i izaći s podacima.

Kod divljeg odlagališta otpada uz cestu Pačetin - Bobota u blizini Vukovara pronađeni su posmrtni ostaci najmanje 10 osoba koji prema preliminarnim nalazima potječu iz Domovinskoga rata, rekao je ranije rekao ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

"Nakon gotovo mjesec dana rada na ovoj lokaciji pronašli smo najmanje deset posmrtnih ostataka. Nastavljamo dalje pregledavati teren, a dosad smo pregledali otprilike trećinu cijelog lokacije na iznimno teškom terenu. Posmrtni ostaci bit će prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu. Nakon identifikacije kontaktirat će se i obitelji nestalih osoba", rekao je ministar Medved prilikom obilaska lokacije na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci.

U razgovoru za Dnevnik RTL-a Alvir je rekla kako se u ovom trenutku može reći da u grobnici ima žena te kako se radi o osobama većinom starije i srednje životne dobi.

Dodala je da još nema informacija jesu li u pronađenoj masovnoj grobnici posmrtni ostaci hrvatskih branitelja ili civila.

"Grobnica je pronađena temeljem rada hrvatskih institucija, dugotrajnog i mukotrpnog rada", istaknula je Alvir.

Komentirala je i neke upite zašto je ova masovna grobnica pronađena tri godine nakon pojava informacija.

"Informacija o toj lokaciji je bilo i prije, ali bilo je i puno svjedoka koji su pokazivali mjesta koja ne odgovaraju ovoj lokaciji, koja su pretražena i na kojima ništa nije pronađeno. Bila je puno manipulacija s druge strane, koje su uzimale vrijeme i energiju da bi se ranije došlo do grobnice. S obzirom da nema pokazatelja radi li se o civilima i branitelja, u ovom trenutku može se reći da ima i žena i da se radi o osobama većinom starije i srednje životne dobi", kazala je Alvir.

Dodala je kako ne može spekulirati o tome koliko je ljudi završilo u toj masovnoj grobnici.

"Postoji nekoliko grupa (zarobljenika) koje su odvođene i za koje postoje informacije da su odvođene u tom pravcu. Jesu li zaista na ovoj lokaciji ili u neposrednoj blizini, teško je reći. Ovdje su danas bile neke od obitelji koje se nadaju da bi, prema tim informacijama koje su kružile, tamo mogli biti njihovi najmiliji", istaknula je Alvir za RTL.

Dodala je da sigurno još ima takvih grobnica

"Tražimo ljude koji su izvedeni iz bolnice, tzv. Ovčara 2. Postoji, ne samo u Vukovaru nego i u ostalim dijelovima Hrvatske tijekom Domovinskog rata grupnih odvođenja od strane agresora, ili odvođenje pojedinaca s različitih lokacija i dovođenja na jednu lokaciju. Najveći dio koji očekujemo, jesu premještane grobnice", kazala je.

S obzirom na to da ni u ovom slučaju otkrivanja masovne grobnice uz cestu Pačetin - Bobota u blizini Vukovara nije bilo saradnje Srbije, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja i civila Ljiljana Alvir komentirala je mogućnost da se to promijeni.

Istaknula je kako se nada da se to može i mora promijeniti.

"Srbija će se morati suočiti s onim što je učinjeno i morat će izići s nekim podacima ako želi nastaviti put prema EU i ako želi dobrosusjedske odnose", istaknula je Alvir.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)