... / Midhat Kapetanović na svoj način odao počast Vukovaru: "Ne zaboravite!"

18. 11. 2021. u 19:47:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Vukovar danas obilježava 30 godina od sloma herojske odbrane ovog grada u Hrvatskoj i agresije bivše JNA i srpskih paravojnih jedinica u kojoj je poginulo i nestalo 2.717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

Sarajevski umjetnik Midhat Kapetanović na svoj način odao je počast Vukovaru.

"Ako se dovoljno svijeća upali, sve će izgubljene duše naći put i tmina neće imati šanse", napisao je u opisu slike na kojoj Zagi drži upaljenu svijeću.

Da su riječi suvišne, a da ilustracija govori i pokazuje sve, dokazao je Kapetanović i ovaj put. 

Podsjetimo, Grad na Dunavu bio je pod opsadom 87 dana, a bitka za Vukovar završila je 18. novembra 1991. njegovom okupacijom koja je potrajala sve do 15. januara 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja nakon koje su se Vukovarci konačno vratili svojim domovima koje je prije toga trebalo obnoviti.

Iako su borbe i sukobi u Vukovaru i njegovoj okolici počeli prije, kao datum početka bitke obično se navodi 25. augusta 1991, kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad s namjerom da taj grad zauzmu najduže za sedam dana.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA