Žene u crnom: "Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru"

3
AA
Žene u crnom: "Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru"
Foto: AA / Žene u crnom - Beograd

Žene u crnom organizovale su danas u centru Beograda mirovnu akciju u crnini i ćutanjem povodom 30 godina od pada Vukovara.

One su držale veliki transparent "Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru" i transparent sa podacima o Vukovaru na kojem je pisalo da je JNA držala pod opsadom Vukovar 87 dana, da je ubijeno je više od 1.000 civila, ranjeno oko 25.000, a nesrpsko stanovništvo je proterano, kao i da je na Ovčari je ubijeno više od 200 bolesnih i ranjenih zarobljenika iz vukovarske bolnice.

Na transparentu je navedeno i da je razoren skoro čitav grad i da je kroz logore u Srbiji - Aleksinac, Begejci, Beograd, Niš, Sremska Mitrovica, Stajićevo - prošlo više hiljada zarobljenika.

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Žene u crnom - Beograd - undefined

Foto: AA: Žene u crnom - Beograd

Skup je obezbjeđivao manji broj policajaca.

Žene u crnom juče su najavile da će 19. novembra prisustvovati komemoraciji u Vukovaru.

One su u saopštenju povodom 30. godišnjice zločina u Vukovaru zatražile od države Srbije da utvrde odgovornost vrha JNA za oružani napad na Hrvatsku i pokrenu sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru, utvrde punu istinu o nestalima otvaranjem svih državnih arhiva u cilju pronalaženja grobnica hrvatskih žrtava u Srbiji i pokrenu sudske postupke za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu.

Žene u crnom - Beograd - undefined

Foto: AA: Žene u crnom - Beograd

Zatražile su i postavljanje spomen-ploča na mjestima logora u Stajićevu i Begejcima i druge vidove simboličkih reparacija žrtvama i njihovim porodicama i pokretanje zakonske zabrane glorifikacije i rehabilitacije osuđenih za ratne zločine počinjene u Vukovaru i svim drugim mjestima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije