Ko je Zoran Milanović? Političar koji se pamti po izjavi o BiH i Srbiji

Radiosarajevo.ba
Ko je Zoran Milanović? Političar koji se pamti po izjavi o BiH i Srbiji
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović

Kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i još 12 stranaka Zoran Milanović izabran je za predsjednika Hrvatske. Ovaj pravnik ima dugogodišnje političko iskustvo.

U diplomatiji je radio 11 godina na različitim pozicijama. Članom SDP-a je postao 1999, podsjeća Hrvatska radio-televizija (HRT).

Gotovo je: Zoran Milanović je novi predsjednik Hrvatske

Nakon smrti Ivice Račana, izabran je za predsjednika ove političke stranke. Prve parlamentarne izbore kao predsjednik stranke je izgubio. Na sljedećim parlamentarnim izborima Kukuriku koalicija predvođena SDP-om pobjeđuje. Milanović je izabran za predsjednika Vlade Hrvatske.

HRT ga je opisao kao premijera kojem nikada nije nedostajalo samopouzdanja i elokventnosti, ali da je to ponekad bilo na granici nadmenosti.

Kao uspjeh Vlade na čijem je bio čelu ističe human pristup migrantima i izbjeglicama uz istovremeno zastupanje nacionalnih interesa, te rješavanje problema dužnika u švicarskim francima.

Milanović održao pobjednički govor: Nije dao da se zviždi protiv Kolinde

Najveći pritisak na njega i njegovu Vladu su vršili demobilisani borci koji su u Zagrebu 555 dana protestovali boraveći u šatoru.

Zatim su ponovo uslijedili parlamentarni izbori - redovni i prijevremeni na kojima je SDP izgubio.

HRT ocjenjuje da je njegov drugi poraz obilježio tajno snimljeni razgovor s demobilisanim borcima tokom kojeg se osvrnuo na odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Srbijom.

Analitičari: Šta pobjeda Milanovića donosi BiH?

U novembru 2016. godine povukao se iz SDP-a. Postao je konsultantom, da bi 2019. potvrdio da će se kandidovati za predsjednika Hrvatske.

Pobijedio je u prvom izbornom krugu sa razlikom od oko tri posto u odnosu na drugoplasiranu kandidatkinju desnice, predvođene Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ), Kolindu Grabar-Kitarović.

U drugom izbornom krugu u nedjelju, 5. januara, izabran je za predsjednika Hrvatske. Dobio je oko stotinu hiljada glasova više u odnosu na Grabar-Kitarović.

Gjenero: Milanović je "manje zlo", odnose prema susjedima neće mijenjati

Milanović je rođen 30. oktobra 1966. u Zagrebu. Oženjen je i ima dva sina, Antu Jakova i Marka. Njegova supruga Sanja je ljekarka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije