Jesu li "Novine" predvidjele poraz Kolinde Grabar-Kitarović?

Piše: Faruk Vele
Jesu li "Novine" predvidjele poraz Kolinde Grabar-Kitarović?
Photojoiner / Kolinda Grabar Kitarović i Jelena Krsnik

Popularna serija "Novine" scenariste Ivice Đikića i režisera Dalibora Matanića, koja je postala apsolutni hit u regionu, a putem "Netflixa" će biti prikazivana u 190 zemalja svijeta, u svojoj drugoj sezoni bavila se upravo predsjedničkim izborima u Hrvatskoj. 

Iako autori serije naglašavaju da je svaka sličnost sa stvarnim događajima i ličnostima sasvim slučajna, neodoljivo se nameće zaključak da su "Novine", uz ostalo, predvidjele i večerašnji poraz Kolinde Grabar Kitarović, koja je izgubila izbornu utrku u srazu sa bivšim hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.

Problem s alkoholom

I sam scenarista Đikić bio je svjestan da će, kako je rekao, ljudi prepoznavati predsjedničku kandidatkinju i "aktuelnu predsjednicu" u seriji, Jelenu Krsnik, koju glumi odlična Nives Ivanković, kao Kolindu Grabar Kitarović.

"Mislim da seriju treba gledati kao samosvojnu, fikcionalnu umjetničku cjelinu, a ne kao presliku stvarnosti. To je igrana serija, nije dokumentarac", rekao je Đikić u augustu 2018. godine.

"To je fikcija i nema nikakve veze sa stvarnim osobama. Ni s Milanom Bandićem, ni s Vojkom Obersnelom, ni s Kolindom Grabar Kitarović', poručio je reditelj serije Dalibor Matanić na riječkoj premijeri u septembru iste godine.

Inače, u drugoj sezoni "Novina" korumpirani gradonačelnik Ludvig Tomašević (igra ga fenomenalni Dragan Despot) nastavlja s kampanjom za poziciju predsjednika RH koristeći se podmetanjima i mahinacijama, a protukandidatkinja mu je Jelena Krsnik, u borbi za drugi predsjednički mandat.

Za razliku od Kolinde, "predsjednica Krsnik" u "Novinama" je SDP-ovka, no u ostalim detaljima zaista podsjeća na stvarnu ličnost. 

Jelena Krsnik, koju glumi odlična Nives Ivanković, kao Kolindu Grabar Kitarović - undefined

Printscreen: Jelena Krsnik, koju je odlično glumila Nives Ivanković

Atmosfera iz serije "Novine" neodoljivo podsjeća na dešavanja na političkoj sceni Hrvatske posljednjih dana i sedmica. Udarci ispod pojasa, žestoka sučeljavanja, podmetanja i igre s obavještajnim službama, veza politike i medija... Sve je to ono što smo mogli čitati u posljednje vrijeme. 

Zanimljivo je da "predsjednica Krsnik" pravila različite gafove u javnosti, baš kao što su mediji u Hrvatskoj, poput Index.hr, sredinom decembra primijetili da "više nema nikakve sumnje da se nešto čudno događa s aktualnom predsjednicom Republike Hrvatske i kandidatkinjom HDZ-a za još jedan mandat na Pantovčaku". Index.hr je otvoreno pitao "što se događa sa Kolindom"? 

Štaviše, izmišljeni lik "predsjednice Krsnik" imao je problema s alkoholizmom, dok je Index.hr o stvarnoj Grabar-Kitarović pisao ovako:

"Dapače, mnogi su se javno zapitali je li predsjednica bila pod utjecajem alkohola ili opijata, pije li neke lijekove koji je čine nesuvislom, je li s njom sve psihički u redu. Kolindino psihičko stanje je tako postalo legitima tema ove predsjedničke kampanje, jer je teško odgledati njen osječki govor i zaključiti da je s predsjednicom sve u redu".

Pokušavajući objasniti čudno ponašanje Grabar-Kitarović u posljednje vrijeme i ugledni analitičar Žarko Puhovski je izjavio kako "mnogi spominju alkohol".

"Ona danas izgleda kao netko tko loše glumi Kolindu iz prve kampanje. Okopnjela je, ispuhala se. Ona više nije ni odraz one Kolinde od prije pet godina i otaljava cijelu kampanju. Na momente mi se čini da Kolinda uzima neke lijekove. Nisam stručnjak za to pa ne znam, mnogi pak spominju alkohol, no za to treba pitati stručnjake", tvrdio je Puhovski.

Stručnjaci su, pak, citirali večerašnjeg izbornog pobjednika Zorana Milanovića "da slika govori više nego hiljadu riječi".

Krsnik je sa sobom stalno nosila određeno piće (kasnije se ispostavilo da je to alkohol), baš kao što je Tomislav Madžar, savjetnik Kolinde Grabar Kitarović, kandidatkinji na sučeljavanju i aktualnoj predsjednici na HRT-u 2. januara "dao bočicu izotoničnog napitka". Da stvar bude interesantnija, i stil odijevanja Krsnik i Kolinde je bio identičan. 

Ko se može prepoznati

Krsnik je potkraj kampanje izbjegavala izjave za medije, javnost i sučeljavanja. I u tu su mnogi pasionirani gledatelji "Novina" mogli "prepoznati" Grabar-Kitarović iz posljednje faze neuspješne borbe za novi mandat.

"HDZ vodi strogo kontroliranu kampanju za reizbore Kolinde Grabar-Kitarović, kampanju koja je postavljena tako da se aktualnu predsjednicu što manje izlaže pitanjima novinara i debatama s protukandidatima, već ju se samo nakratko izvlači u javnost kako bi pred okupljenim pristašama održala polusatni govor", pisao je Index.hr, pitajući zašto Kolinde, "koje je proteklih pet godina bilo svuda, sada kada je u odlučujućoj bitci svoje političke karijere, nema je gotovo nigdje".

Da li će biti još sličnosti, javnost će pozorno pratiti...

Može biti da je serija iza čijeg scenarija stoji vrsni novinar i poznavatelj prilika u Hrvatskoj i regionu, zaista, slučajno "pogodila" rasplet dešavanja na političkoj sceni RH, ali mi možemo primijetiti da su se stvarnost i fikcija u najmanju ruku podudarile.

Razlog više da pratite i treću sezonu "Novina" koja je snimljena ove godine.

Pogledajte trailer:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije