Ko je supruga Ćire Blaževića: Bio je vjeran i odan Zdenki više od 60 godina

0
Radiosarajevo.ba
Ko je supruga Ćire Blaževića: Bio je vjeran i odan Zdenki više od 60 godina
Foto: Privatni album / Zdenka i Ćiro Blažević

Teško smo živjeli nekoliko godina, ali Nena je cijelo vrijeme bila uz mene. Prodavala je salatu kako bismo imali za život. Uvijek sve zajedno prebrodimo. Jako sam pažljiv prema njoj, kazao je jednom Ćiro o svojoj supruzi koja mu je uvijek bila najveća podrška.

Uz nadimak trener svih trenera Miroslavu Ćiri Blaževiću valja dodati i nadimak veliki šarmer. Uvijek je bio omiljen u ženskom društvu, ali Ćiro je 62 godine bio odan svojoj supruzi Zdenki. Upoznali su se u Rijeci gdje su oboje unajmili sobu na istom spratu. Ćiri je tad bilo 27 godina, a Zdenka Đorđević, je bila maturantica.

"U Rijeci sam bio igrač i klub mi da stan, gdje je slučaj htio da na istom spratu bude Zdenka. Ona je tad bila maturantica u gimnaziji. Vozio sam je u školu. Najveći utjecaj u životu na mene imala je moja majka. Ona je umrla 1963, vrlo mlada, ali ja i dan-danas, kad sam u nekoj dilemi, nju konzultiram… Upravo ona mi je pomogla da nikom ništa nažao ne učinim.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Kako je trener svih trenera dobio nadimak Ćiro?

Kako je trener svih trenera dobio nadimak Ćiro?

Majka mi je dala temelje o tome kako ljude pomiriti. Tako sam vjerovao da bi moja majka u Rijeci rekla: 'Braco, ovo je žena za tebe'. Zdenka je rođena 1941, kad je bilo bombardiranje Sarajeva, u kojem joj je poginuo otac. Ona je imala težak život, sa mnom je prošla moje teške dane, emigraciju, i nikad me nije napustila. Imam veliko poštovanje prema tome", ispričao je Ćiro u jednom od intervjua kako je upoznao suprugu, piše Večernji.hr.

Uvijek je isticao koliko je supruga Zdenka stup njegove porodice i koliko je podmetnula leđa za njihovu porodicu kada su se preselili u Švicarsku i morala je pristajati na razne poslove kako bi preživjeli.

"Kao trener sam radio u ateljeu za dekoraciju. Teško smo živjeli nekoliko godina, ali Nena je cijelo vrijeme bila uz mene. Prodavala je salatu kako bismo imali za život. Uvijek sve zajedno prebrodimo. Jako sam pažljiv prema njoj", kazao je jednom.

Par je dobio troje djece: Katarinu, Barbaru i Miroslava koji je zadnji put s ocem centrom Zagreba prošetao prije nekoliko dana.

Zdenka je bila velika potpora Ćiri tokom njegove trenerske karijere, a prvi najteži trenutak u njihovom braku je bila prometna nesreća u kojoj je Zdenka teško stradala i liječnicu su joj dali male šanse da preživi.  Zdenka se nije voljela često pojavljivati u javnosti i fotoreporteri tek su ih u rijetkim prilikama snimili zajedno, a kada je jednom u intervju za upitan da otkrije tajnu svoje šezdeset godina duge ljubavi Ćiro je rekao:

"Mislim da je najveći problem u životnom standardu. Neimaština provocira najveće probleme. Samo istinska ljubav može spasiti brak od neimaštine. Mene i moju Zdenku, koju od milja zovemo Nena, pratile su i ljubav i poštovanje, ali hvala Bogu, i u kasnijim godinama dobre ekonomske prilike."

Podsjetimo, legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević je preminuo nakon duge borbe s rakom prostate. Ćiro je sutra trebao proslaviti 88. rođendan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije