Kineski stručnjaci koji su 2,5 mjeseca u Srbiji: Vratiti mjere, negdje i pooštriti

Srna
Kineski stručnjaci koji su 2,5 mjeseca u Srbiji: Vratiti mjere, negdje i pooštriti
Foto: EPA-EFE / Beograd

Tim kineskih stručnjaka koji nakon više od dva i po mjeseca pružanja pomoći Srbiji u borbi protiv koronavirusa u srijedu naveče napušta Srbiju upozorio je da je virus i dalje tu i da epidemija još nije završena.

Zamjenik načelnika Odjeljenja za infektivne bolesti Lin Binliang rekao je za RTS da je najvažnije razumjeti da opasnost i dalje prijeti, da je epidemija ozbiljna i da je virus tu.

"Zbog toga što je došlo do popuštanja mjera, bukvalno su se svi opustili, svima je oslabila pažnja, uključujući i stručne timove za borbu protiv virusa. Za kontrolu epidemije moramo da zadržimo bistru glavu, i budemo i dalje oprezni. Naš savjet je i da tamo gdje se bilježi povećanje možda treba pooštriti mjere, vratiti određene mjere", dodao je Lin.

Zamjenik direktora Instituta za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Peng Zićian je ukazao da najstrožije mjere prevencije moraju da važe u zatvorenim prostorima i u ustanovama sa osjetljivom populacijom, tamo gdje je mnogo ljudi na jednom mjestu.

"Studentski domovi, domovi za stare, bolnice, preduzeća, sve mora da bude pod kontrolom. I dalje je posebno važno da u takvim objektima ne dođe do širenja virusa. Svaku osobu treba provjeriti, i kada se boravi u zatvorenom, ako nema distance - maske bi takođe morale da budu obavezne", zaključio je on.

Kineski stručnjaci stigli su 21. marta s prvim avionom iz Kine koji je u Srbiju dopremio i neophodnu opremu i zaštitni materijal za borbu protiv virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje infekciju COVID-19. Planirano je da ostanu dvije sedmice, a ostali su dva i po mjeseca.

Inače, u protekla 24 sata u Srbiji je zabilježeno 66 novih slučajeva COVID-19, a jedna osoba je preminula. U Srbiji je od početka epidemije potvrđen 12.031 slučaj covida-19, a 251 osoba je preminula od posljedica zaraze. Trenutno su aktivna 432 slučaja infekcije, dok je 14 osoba na respiratoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije