Kako je za jedan dan u Srbiji broj zaraženih smanjen 10 puta

Radiosarajevo.ba
Kako je za jedan dan u Srbiji broj zaraženih smanjen 10 puta
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Za jedan dan u Srbiji broj zaraženih koronavirusom smanjen je 10 puta. Iz stručnog štaba imaju objašnjenje kako je preko noći korona praktično nestala kod više od 4.000 zaraženih, prenose srbijanski mediji.

"To su zaraženi koji su otpušteni sa jedinim negativnim nalazom, a prošlo je 28 dana", rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Epidemiolozi upozoravaju da je ipak te pacijente trebalo još jednom testirati kako bi svi bili sigurni da kod njih virusa više nema.

"Jasno je da oni nisu tokom 24 sata testirani i dobili negativan nalaz nego su oni otpisani potezom pera, to je administrativna odluka", smatra epidemiolog Zoran Radovanović.

Posljednjih nekoliko dana u Srbiji se ipak povećava broj zaraženih. Simptomi kod oboljelih jesu slabiji, ali epidemiolog Radovanović upozorava da virus nije oslabio, samo mu je teže da nađe novog domaćina.

"Ta silazna krivulja epidemije je u fazi stagnacije sa velikim oscilacijama, nije ono što bi bilo idealno da se počne približavati nuli. To je s jedne strane rezultat opuštanja, a s druge pomalo nejasnih i kontradiktornih poruka koje nam stižu iz kriznog štaba da li ići na tiho prokužavanje, treba li nositi masku i tako dalje", kaže Radovanović.

Iz kriznog štaba stiže informacija da su novooboljeli od koronavirusa uglavnom pacijenti bez simptoma.

"Potencijal za novo razbuktavanje epidemije postoji dokle god imamo osjetljivu populaciju, te da trenutno postoje 'džepovi' u kojima se otkrivaju zaraženi, uglavnom bez simptoma", kaže imunolog Srđa Janković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije