Prvi karantin u Srbiji zbog koronavirusa: Kinezi dvije sedmice pod nadzorom

Radiosarajevo.ba
Prvi karantin u Srbiji zbog koronavirusa: Kinezi dvije sedmice pod nadzorom
Foto: N1 / Rudnik Bor

Umrlih:  638
Zaraženih: 31.487
Oporavljenih: 1.610

Radnici rudnika Zijin Bor Copper u Boru koji su se nedavno u Srbiju vratili iz Kine, nalazit će se u karantinu dvije sedmice zbog straha od izbijanja opasnog koronavirusa. 

Kako pišu srbijanski mediji, zaposlenima iz provincije Hubei, koja je žarište smrtonosne infekcije, zabranjen je povratak u Srbiju. 

"Svim kolegama iz kineske provincije Hubei zabranjeno je da se vrate u Srbiju iako su zdravi, a ljudi koji su došli iz drugih mjesta u Kini bili su medicinski testirani prije dolaska u Srbiju i zasad su zdravi, rečeno je u kompaniji, u kojoj su naveli da će "radi predostrožnosti svi povratnici iz Kine biti izolovani u karantinu 14 dana počev od dolaska u Srbiju i da će budno biti nadgledani".

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić rekao je da je u komunikaciji s predstavnicima kineske firme obavešten o tome da kompanija preduzima sve mere zaštite na nivou kompanije.

Iz Ministarstva zdravlja rečeno je da Institut za javno zdravlje Bor prati situaciju s kineskim radnicima i da su svi prošli zdravstveni nadzor, kao i svi putnici koji dolaze u Srbiju.

Navodno, zasad nijedan od rudara nema simptome oboljenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije