Kanader gasio požar na Zrću pa uletio u jato galebova. Sada mora na remont

1
Radiosarajevo.ba
Kanader gasio požar na Zrću pa uletio u jato galebova. Sada mora na remont
Facebook / Hrvatski kanader

Prilikom gašenja požara na Zrću jedan kanader uletio je u jato galebova i pritom je oštećen.

Odmah se vratio u bazu u Zadar gdje se čeka da iz Velike Gorice dođu mehaničari Zrakoplovno tehničkog centra da ga dovedu u letno stanje.

Vatrogasne snage se nadaju kako bi danas avion mogao biti osposobljen. Tako u ovom trenutku protupožarne snage raspolažu sa samo 3 kanadera i 3 Air tractora.

Stručnjaci se samo nadaju da nije došlo do ulijetanja galebova u motor, jer u slučaju da je došlo do lomljenja lopatica, onda će popravak biti duži i letjelica će biti ‘out‘ do kraja sezone.

Dramatični snimci požara koji "guta" jednu od najpoznatijih hrvatskih plaža

Dramatični snimci požara koji "guta" jednu od najpoznatijih hrvatskih plaža

Kanader je inače gasio požar na Pagu uz plažu Zrće koji je bio aktivan od četiri do sedam ujutro.

Saobraćaj je na državnoj cesti DC106 Pag-Novalja u Novalji bio od 4 do 7 sati u potpunom prekidu, a sada je normaliziran, potvrdili su u Policijskoj stanici Novalja.

Kako je Hini rekao komandant Zvonimir Lončarić, požar na Zrću je u potpunosti pod kontrolom i to od sedam sati zahvaljujući kanaderu koji je oko šest sati s tri vodene bombe otklonio opasnost daljnjeg širenja vatre.

“U jednom je trenutku, oko 4 sata, vatra bila uz cestu Novalja-Kolan, te ju je prebacila i krenula je prema naselju, zahvatila je travu prema kućama, ali je nakon samo desetak metara tu i lokalizirana. Izgorjelo je samo stotinjak kvadrata trave", rekao je Lončarić, piše Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije