Kamioni puni pijeska blokirali put kod Zvečana na putu ka Jarinju

3
Anadoilija
Kamioni puni pijeska blokirali put kod Zvečana na putu ka Jarinju
Foto: RSE / Barikade na Kosovu (arhiv)

U mjestu Rudare kod Zvečana, na magistralnom putu ka graničnom prelazu Jarinje na sjeveru Kosova, i u ponedjeljak ujutro su zabilježene blokade puta, ali je situacija mirna.

Desetine kamiona punih pijeska blokirali su magistralni put Mitrovica - Leposavić, ka prelazu Jarinje.

Uz blokadu nema većeg broja ljudi, niti policije. Na putu prema Jarinju jutros nije bilo ni patrola KFOR-a, osim povremenog helikopterskog nadletanja terena.

Ministarstvo kulture i sporta KS planira značajna ulaganja oko 12 miliona KM u nove projekte

Ministarstvo kulture i sporta KS planira značajna ulaganja oko 12 miliona KM u nove projekte

Lokalno stanovništvo kreće na posao, prelazeći pješice dio koji je blokiran.

Situacija na sjeveru Kosova i u gradu Mitrovici jutros je mirna nakon odluke Vlade Kosova da odloži početak primjene odluke o reciprocitetu na srpska dokumenta.

Na glavnom mostu koji dijeli grad na sjeverni većinski srpski i južni većinski albanski dio mogu se vidjeti samo dva džipa KFOR-a, italijanskih karabinjera. Nije prisutna policija Kosova.

Kosovo na mjesec dana odložilo primjenu mjera

Kosovo na mjesec dana odložilo primjenu mjera

Prema posljednjem saopštenju ministra unutrašnjih poslova Kosova Xhelala Svecle, u ponoć je počela primjena izdavanja ulazno-izlaznog dokumenta za osobe koje na Kosovo ulaze sa srpskim ličnim kartama, na svim prelazima izuzev Jarinja i Brnjaka na sjeveru Kosova, koji su i dalje zatvoreni.

Prema odluci Vlade Kosova, mjere reciprociteta će se odložiti kada "ilegalne srpske strukture uklone sve barikade i omoguće slobodu kretanja ka prelazima Jarinje i Brnjak".

"Ova odluka će se implementirati dok se ne uklone sve barikade i obezbijedi sloboda kretanja građana i robe. U trenutku uklanjanja barikada i prepreka, odluka će biti odložena do 1. septembra", naveo je Svecla.

Do odluke o odlaganju primjene reciprociteta došlo je nakon niza konsultacija i sastanaka kosovskog državnog vrha sa međunarodnim predstavnicima, a posebno američkim ambasadorom na Kosovu Jeffreyem M. Hovenierem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije