Kosovo na mjesec dana odložilo primjenu mjera

7
Anadoilija
Kosovo na mjesec dana odložilo primjenu mjera
Foto: Anadolija / Koso odložilo odluku

Vlada Kosova će odložiti početak primjene mjere reciprociteta na srpska dokumenta sa 1. avgusta na 1. septembar ukoliko se uklone sve prepreke na putevima i omogući sloboda kretanja na sjeveru Kosova.

Vlada Republike Kosovo najoštrije osuđuje blokiranje puteva na sjeveru Kosova i pucanje tamošnjih naoružanih ljudi iz ilegalnih struktura.

Je li ovo razlog nemira: Šta građanima na sjeveru Kosova donosi preregistracija vozila?

Je li ovo razlog nemira: Šta građanima na sjeveru Kosova donosi preregistracija vozila?

"Riječ je o tendenciji destabilizacije Kosova i ugrožavanja mira i bezbjednosti građana i naše zemlje. Bilo je brojnih agresivnih akata danas popodne i večeri koje je podsticao i pripremao zvanični Beograd", navodi se usaopćenju Vlade Kosova.

Premijer Kosova Albin Kurti zajedno sa predsjednicom Vjosom Osmani i zamjenicima premijera Besnikom Bislimijem i Donikom Gervalom obavili su sastanke sa američkim i evropskim međunarodnim faktorima.

"Ovom prilikom Vlada Kosova se obavezala da će odložiti sprovođenje dve odluke od 29. juna 2022. i to na 1. septembar 2022. godine, a od 1. augusta 2022. će biti uklonjene sve barikade i uspostavljena potpuna sloboda kretanja na svim putevima na sjeveru Kosova", navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, napetosti Srbije i Kosova potaknute su odlukom Prištine da od 1. augusta u ponoć uvede zabranu ulaska građanima sa srbijanskim identifikacijskim dokumentima i umjesto njih im izda tromjesečni “ulazno-izlazni dokument”, a da registarske pločice izdane u Srbiji za gradove na Kosovu zamjeni pločicama s kosovskim oznakama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije